Паводок дається взнаки. Як проходять жнива на Прикарпатті. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

. Фото: Суспільне Карпати

12 тисяч гектарів, а це 10% врожаю, обробили аграрії з початку жнив на Прикарпатті. В області збір урожаю почався третього липня. Найшвидше жнивувати почали на Городенківщині.

На полях компанії "Штерн Агро" в селі Нові Кривотули збирають озимий ячмінь. Саме зі збору цієї зернової культури розпочинають жнивну кампанію. Працюють п'ять комбайнів. За словами комбайнера Богдан Римарук, один за день може обробити 10-12 га, хоча минулого року за день вдавалося зробити 20 га.

"Дуже цього року важкі жнива. Земля волога, техніка застряє. Але в нас всі комбайнери - професіонали. Стараємося, щоб все було добре. Коли все ж не вдається виїхати, то є трактор, який допомагає", - розповідає Богдан Римарук.

Паводок дається взнаки. Як проходять жнива на Прикарпатті. Суспільне Карпати

Це фермерське господарство обробляє 6,5 гектарів землі в двох районах області – Тлумацькому та Тисменицькому. Жнива розпочали восьмого липня. Це на 7 днів пізніше, ніж минулого року.

Паводок дається взнаки. Як проходять жнива на Прикарпатті. Суспільне Карпати

За словами заступника директора господарства Ігоря Гордійчука, на ячмінь дощі не вплинули, адже колоски були сформовані до початку негоди. Тому врожайність ячменю в 2020-му на тонну більша, ніж в минулому році. А от інші культури від повені все ж постраждали.

"В Тисменицькому районі підтопило приблизно 30 гектарів сої. На озимій пшениці з'явилися хвороби – фузаріоз на колосі. Ми встигли вчасно обробити, та все ж фуніцид не може тримати стільки часу, тому що в нас три тижні падав дощ", - каже Ігор Гордійчук.

Паводок дається взнаки. Як проходять жнива на Прикарпатті. Суспільне Карпати

Цьогоріч посіяли зернових культур на сім тисяч гектарів більше, ніж минулого року. За словами директора обласного департаменту агропромислового розвитку Івана Андріїшина, аграріям не завадив ні карантин, ні повінь, хоча наслідки після червневих опадів все ж є.

"На окремі поля комбайни не можуть зайти. А якщо й заходять, то з пробуксовкою. Але є й позитив - вдалося колосу наповнитися. І ми вже бачимо перші результати жнив. Ті господарства, які збирали культури, отримають врожайність трохи більшу, ніж минулого року", - розповів Іван Андріїшин.

Жнивну кампанію на Прикарпатті планують завершити через 2-3 тижні.

Авторка: Діана Коржук