Знам'янчанин "навчив" штучний інтелект читати Біблію українською

. Фото Сергія Сологуба

Програміст з міста Знам'янка Кропивницького району Кіровоградської області Віктор Шимко створив для сервісу Google Assistant додаткову програму, яка дозволяє штучному інтелекту читати вголос Біблію в перекладі Івана Огієнка українськоюНайбільш поширений і вживаний переклад Біблії українською мовою. Над перекладом професор Іван Огієнко (митрополит Іларіон) працював з 1917 року. Вперше видання повного українського перекладу Біблії побачило світ у 1962 році, після 45 років праці автора.. Суспільному розробник розповів, як працював над скіломневелика програма, яка розширює здібності штучного інтелекту зробити ту чи іншу дію. та як ним користуватись.

Про ідею

"Цю ідею мені підкинув Сергій Сологуб, пастор Ірпінської Біблійної Церкви. В його церкві є практика спільного щоденного читання Біблії за планом. Ідея Сергія полягала в тому, щоб була можливість не тільки прочитати, а й послухати текст на сьогодні. Це була ідея додатку, яким би я і сам користувався. До того ж я мав досвід роботи з технологіями, що дозволяли цю ідею реалізувати", – розповів Віктор.

Про втілення ідеї

Над втілення ідеї програміст працював у вільний від роботи час протягом кількох місяців: "Якщо співставити з повною зайнятістю, то це десь 120 годин або три тижні".

"З платформою Google Assistant більшість мали справу, коли використовували команду "OK, Google" на смартфоні з операційною системою Android", – сказав Віктор. З його слів, на цій платформі для розробників є можливість створювати додатки, схожі на додатки в смартфоні, але відрізняються тим, що взаємодія відбувається з допомогою голосових команд. Google Assistant розпізнає голосові команди за допомогою штучного інтелекту та визначає намір користувача.

"Спочатку мій додаток отримує інформацію про намір користувача послухати озвучений текст Біблії. Потім додаток бере відповідний текст з бази даних і генерує аудіофайл за допомогою спеціального сервісу від компанії Google. Цей сервіс теж використовує штучний інтелект для озвучення наданого тексту".

Як це працює

Спочатку слід вголос активувати Асистента звернувшись до нього стандартною командою "Ok, Google". Озвучити команду запуску "Talk to Ukrainian Bible". Додаток запропонує дві опції: "Listen to Bible", тобто прослухати фрагмент читання на сьогодні – один розділ з Нового Заповіту, та "Change Settings", де можна змінити налаштування перекладу.

За рік користувач може прослухати увесь Новий Заповіт, від першої до останньої книги.

У налаштуваннях Асистенту можна обрати жіночий або чоловічий голос, яким буде відбуватися читання, та його звукові відтінки.

Команда "Talk to Ukrainian Bible" працює в усіх країнах світу.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб