"Пункти незламності", підтримка переселенців. Як живе Лозуватська громада Криворізького району — репортаж

. Суспільне Дніпро

Лозуватська громада Криворізького району Дніпропетровщини від початку повномасштабного вторгнення прихистила понад 2 тисячі переселенців. Щомісяця їм тут видають гуманітарну допомогу та проводять різноманітні заходи для дітей. Підготувались у громаді й до блекауту.

Репортаж Суспільного.

"Пункти незламності"

Жителька Лозуватки Олена Каюн прийшла до "пункту незламності", аби підзарядити гаджети. Говорить: її дитина навчається у школі, тому час від часу доводиться приходити сюди за підзарядкою, аби мати змогу відвідувати онлайн-уроки.

"Нема світла, і треба зарядити телефон, подзвонити рідним, близьким", — каже Олена.

Всього в Лозуватській громаді, де живе 20 тисяч людей, облаштували чотири "пункти незламності№. За словами заступника сільського голови Сергія Подвалюка, в основному сюди приходить молодь.

Суспільне Дніпро

"На всі "пункти незламності" були доставлені генератори, які працюють. Також продукти першої необхідності, вода, чай, печиво. Подбали про малечу, щоб якщо люди приходять з малечою, щоб були якісь дитячі куточки", — розповів посадовець.

Гуманітарні хаби

Також у громаді створили пункти видачі гуманітарної допомоги переселенцям. Завдяки співпраці з доброчинними організаціями, зокрема міжнародними, раз на місяць видають продуктові набори. Речі та медикаменти — за необхідністю, каже голова райвійськадміністрації Євген Ситниченко.

"Наразі тут десь 840 переселенців. Завдяки роботі громаді вони отримали й прихисток, житло, і все необхідне. Надається допомога стабільно, регулярно, щоденно", — сказав він.

Суспільне Дніпро

Дарина Хомелко — переселенка з прифронтової Зеленодольської громади. Жінка вагітна, тож переїхала у Лозуватську ОТГ, тут буде народжувати. Каже: вдома — постійні обстріли з боку російської армії.

"Шукали-шукали, але краще, ніж тут, не було ніде. Нам допомагають. Треба дітям одежа, якщо грошей не вистачає, — будь ласка", — говорить жінка.

"Стіл, смаколики, дітки п'ють чай"

Також у громаді проводять заходи для дітей-переселенців.

"Клас образотворчого мистецтва проводить майстер-клас кожного місяця. В кінці місяця до української тематики ми проводимо майстер-клас. Обов'язково у нас музична хвилинка, обов'язково у нас потім стіл, смаколики, дітки п'ють чай", — розказала Суспільному директорка музичної школи Тетяна Потапенко.

Суспільне Дніпро

Навчаються у місцевій музичній школі вже понад 30 дітей переселенців.

Читайте також

На Дніпропетровщині ліцею, що віддав шкільний транспорт на потреби фронту, передали новий автобус

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро