Ломоносов, Пушкін, Чкалов. Які ще пам`ятники збираються демонтувати у Дніпрі й що для цього потрібно

Ексклюзивно
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі продовжують звільняти публічний простір від пам'яток, пов'язаних з радянською та російською історією. На територію комунального підприємства "Зооконтроль" тимчасово перемістять пам'ятники Олександру та Юхиму Пушкіним, Горькому, Ломоносову, Чкалову, Булигіну, Матросову та Дубініну.

Чому ці пам'ятки не демонтували досі, яка доля вже повалених монументів і як увічнять імена українських історичних постатей у Дніпрі — в інтерв’ю Суспільному розповіла начальниця управління з питань охорони культурної спадщини міськради Надія Лиштва.

Скільки взагалі ще пам'яток треба демонтувати і чому цього досі не зробили?

Є перелік з 80 об'єктів, які подані, щоб зняти їх з обліку. Тільки тоді можна їх законно знести або перемістити, коли є дозвіл Мінкульту. Вже все це в роботі. Рішенням виконкому вісім пам'ятників найближчим часом перенесуть.

Просто деякі монументи важко демонтувати, як от пам'ятник комунарам, він стоїть на висоті шести метрів над землею. Є братська могила — здоровенна конструкція, яка займає багато квадратів. Ще приклад — Соборна площа. Там меморіальне кладовище за історичним музеєм. Як воно називається за обліком — братська могила старих більшовиків. Питання: чи мають старі більшовики лежати у нас на Соборній площі?

Тобто, який вихід — переносити ці поховання?

Так, переносити, але це теж треба оформити документи.

Зараз на розгляді у Мінкульті є пакет пропозицій, яких пам'яток у Дніпрі позбавити статусу культурної спадщини аби законно їх демонтувати? Скільки часу вже триває ухвалення документу?

Давненько. Деякі з цих об'єктів ми ще подавали торік восени. Є такі об'єкти, які "зависли" на обліку. Вони ніби підпадають під закон про декомунізацію, але Мінкульт тоді відмовився знімати будівлі з обліку, тому що вони можуть мати мистецьку цінність як пам'ятка архітектури майбутня. Щоб вона не втрачала хоч якусь охорону, її таки залишили.

Наприклад, у нас досі є на обліку будинок, у якому виступав Калінін. Звичайно, ми його вже не вважаємо пам'яткою історії, бо він підпадає під закон про декомунізацію, але формально він зі списків ще не винесений. У нас є цех, у якому виступав Маяковський — так само. У нас на обліку таких залишилися десь 60 об'єктів: будівля, де була Клара Цеткін, Гопнер — вони все ще перебувають на обліку як пам'ятки історії.

Щодо меморіальних дошок. Меморіальна дошка Олександру Пушкіну висить поряд із меморіальною дошкою Валер'яну Підмогильному. Що буде з дошкою Пушкіну?

Будівля літературного музею, де вони висять, це теж пам'ятка історії місцевого значення. Ці дошки встановлювалися дуже міцно, пробивали стіну і з іншого боку закріплювали. Щоб її демонтувати, треба рознести пів фасаду. Такі роботи можна проводити, коли робиш вже реставрацію фасаду. Літературний музей мали реставрувати і зняти цю дошку.

Є якесь рішення по цій дошці? Можна її чимось закрити?

Вона не стоїть окремо на обліку. Так, це треба щоб зробило обласне управління, оскільки ця будівля підпорядковується області.

Що відбувається із пам'ятниками після демонтажу і перенесення? Де зараз монументи Леніну і Петровському?

Десь на складах, як і інші. Вони цінності не мають, їх зняли з обліку.

Їхня доля невідома? Вони не мають цінності навіть, наприклад, для демонстрації тоталітарного минулого?

Я знаю, що Петровського зберігають, бо з нього збиралися переливати пам'ятник Полю. Кожен об'єкт має ще і грошову оцінку також через матеріал, з якого він зроблений.

Леніна, наскільки я знаю, попиляли. Десь голова його зберігається в одному місці, вухо в іншому. Десь рука є його, писали у пресі, що встановлена у чоловічому туалеті як пісуар. Це різні легенди… Ці демонтовані пам'ятники зберігаються частково на складах, частково були знищені.

Одразу з початком декомунізації йшлося про створення музею тоталітарного минулого. Зараз це ще актуально?

Два міські склади забиті демонтованими монументами. Звичайно, стоїть питання звільнити ці склади від них. Але питання музею — це ж не просто підійшов і створив музей.

Слід розуміти, що не всі монументи знімуть з обліку. Деякі з них залишать, як мистецький твір. Їх потім треба буде передавати до художнього музею просто як роботи. Навіть, якщо це стоятиме той же Пушкін, і потім колись років через п'ятдесят під ним буде напис "Твір відомого скульптора…— Бюст невідомої людини". Тобто, щоб навіть не вказувати, що це Пушкін, просто "Бюст невідомого".

Зараз очищують публічний простір Дніпра від пам'яток, пов'язаних з СРСР і Росією. А чи з'являться такі об'єкти, які потребуватимуть охорони як культурна спадщина в українському контексті нашої історії? Які є пропозиції щодо пам'ятників українським історичним чи культурним постатям, пов'язаних з нашим містом?

Зараз не можу розкрити ці плани нашого управління, бо це багато будинків, які в руках у різних людей і вони можуть бути проти внесення в реєстр. Бо це порушення права приватної власності. Вони хотіли, наприклад, цей будинок знести, і вони мають на це право, якщо це не пам'ятка. А якщо будинок стає пам'яткою, то власника одразу обтяжують низкою всього.

Всі пропонують знести, але ніхто не пропонує, що поставити. Ніхто не приніс ескіз.

Ви можете звернутися до тих, хто має ідеї щодо публічного простору у Дніпрі. Як взагалі подавати на облік?

Це може зараз зробити будь-хто, будь-яка фізична або юридична особа може подати об'єкт для внесення в щойно виявлені. Для цього треба фотофіксація й історична довідка, підписана кандидатом наук. Кандидатів наук у нас багато у місті й багато хто згодиться підписати. Це всього два документи, які подаються з листом до управління культури, національностей і релігій обладміністрації і все.

От демонтують Ломоносова найближчого місяця і залишиться пусте місце. На нього нічого ставити. Демонтують Пушкіна — будуть ставити, кажуть, Лесю Українку. Але теж на це немає ніякої пропозиції, ніхто не звертався до головного архітектурно - планувального управління щодо встановлення, винесення на худраду, яка збирається і працює навіть в умовах війни. Немає жодної пропозиції встановлення там іншого монументу.

Який ваш улюблений пам'ятник або пам'ятка у Дніпрі?

Я люблю пам'ятки, які у нас є — це мозаїчні твори. Бо це дуже кропітка робота. Наприклад, дуже люблю скульптуру Ернеста Коткова "Метеор", хоча вона не перебуває на обліку. Але ж це не значить, що вона не має цінності.Треба доглядати також те, що маємо. Бо стираються цілі фрагменти історії міста, які потім ніколи не відновиш...

Читайте також

У міськраді Дніпра ухвалили рішення про переніс пам'ятників Пушкіну, Ломоносову, Горькому на територію КП "Зооконтроль"

"Сооружен в год 60-летия Великого Октября". У Дніпрі демонтували присвятні дошки на пам'ятнику академіку Семашку

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро