У Чернігові відкрили першу кімнату для постраждалих від насильства

. ФОТО: Суспільне Чернігів

Першу в області кімнату кризового реагування для людей, які постраждали від насильства, відкрили 24 листопада у Чернігові. Зробили це за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення та благодійників. Також обласна військова адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з Фондом ООН.

Три житлові кімнати з ліжками, диванами, іграшками для дітей, кухня з усім приладдям і санвузол. Усе це – кімната кризового реагування для людей, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насилля. На Чернігівщині вона перша.

Зі слів голови правління ГО "Ліга ділових та професійних жінок України" Юлії Заїки хотілося створити комфортні умови, щоб було відчуття дому, затишку, спокою, безпеки

"Це місце для швидкого реагування і допомоги як психологічної, так і юридичної, цілодобового тимчасового перебування жінок з дітками, які стали жертвами насильства", – додала Юлія.
Юлія Заїка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Сюди можна буде потрапити жінкам з усієї області, одночасно жити тут зможуть 10 людей.

"Адреса кімнати приховується для того, щоб кривдники не мали змоги сюди потрапити і знайти цих жертв, які звертаються. Все це оформлюється через поліцію, будуть зазначені номери гарячої лінії. І дуже важливо, щоб люди не приховували такі випадки", – розповіла Юлія Заїка.

У Чернігові відкрили першу кімнату для постраждалих від насильства. ФОТО: Суспільне Чернігів

Перебувати у кризовій кімнаті постраждалі від насилля зможуть від 10 до 20 діб.

Зробили приміщення і відкрили кімнату за гроші благодійників і за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення. Юлія Заїка сподівається, що вони співпрацюватимуть і надалі та відкриватимуть подібні кімнати ще.

"Надання послуг постраждалим та тим, хто перебуває під ризиком гендерно зумовленого насильства, зокрема сексуального насильства, є одним із ключових напрямків мандату Фонду ООН у галузі народонаселення", – повідомив заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення Мустафа Елканзі.
Мустафа Елканзі. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ця кімната є частиною всеукраїнської мережі, яку відкривають для підтримки постраждалих від насильства.

Кризова кімната буде структурним підрозділом обласного центру соціально-психологічної допомоги.

За словами директорки обласного центру соціально-психологічної допомоги Олени Тилькун, наразі розширюється кількість ліжкомісць. Центр може надавати більш комплексну допомогу зі спеціалістами: психологами, юристами, соціальними педагогами, виявляти ці випадки, надавати, перш за все, первинну допомогу у кризовій кімнаті.

"Якщо за 10 днів ця допомога не зможе вирішитися у кризовій кімнаті, то ми будемо таких мам, таких жінок з сім’ями або осіб переводити до нашого центру соціально-психологічної допомоги, де ми зможемо надавати подальшу допомогу протягом уже 90 діб".

Олена Тилькун. ФОТО: Суспільне Чернігів

Згідно зі статистикою, яку озвучив заступник начальника управління превентивної діяльності Нацполіції області Андрій Зеляк, за 10 місяців цього року було понад 8,5 тисяч звернень щодо домашнього насильства, відкрили 20 кримінальних проваджень.

Деталі — у сюжеті:

Читайте також

Чернігів поступово підключають до теплопостачання, — Геращенко

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.