Дитячий майданчик, музей, житлові будинки. Що відомо про ракетний обстріл України 10 жовтня

. Київ, Шевченківський район, ранок 10 жовтня. Фото: Суспільне

Оновлення: Кількість жертв обстрілів 10 жовтня зросла до 19 людей

Вранці 10 жовтня російські війська масовано обстріляли українські міста. За даними Генштабу, станом на 11:34 РФ запустила по Україні 83 ракети, 43 з них збили. Заступниця Міністра оборони Ганна Маляр заявила, що окрім ракетних атак росіяни завдали авіаційних ударів із застосуванням 17 БПЛА типу “Шахед” з території Білорусі та АР Крим. Станом на 16.00 загинули 11 людей, ще 89 — отримали поранення, повідомили в Офісі Президента. За даними Нацполіції, серед загиблих — начальник відділу департаменту Кіберполіції Юрій Заскока. Понад сто об'єктів пошкоджено в 12 областях. В деяких регіонах тимчасові перебої з електро та водопостачанням. Суспільне зібрало, що на цей момент відомо про ракетні обстріли України.

Росіяни влучили ракетами по об’єктах критичної інфраструктури у 12 областях та місті Києві. Виникло понад 30 пожеж. Усього пошкоджено 117 об’єктів, з них 35 житлових будинків. В ДСНС повідомили, що частково порушено електропостачання у Києві та 15 областях: Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Хмельницькій, Житомирській, Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Сумській і Тернопільській. До гасіння пожеж та аварійно-рятувальних робіт залучено понад тисячу рятувальників та близько 120 одиниць техніки ДСНС.

Карта ранкових ракетних обстрілів України 10 жовтня. Суспільне

Київська область

Приблизно о 08:30 росіяни почали ракетний обстріл Києва. Міський голова Віталій Кличко повідомив про вибухи в декількох районах столиці. Йшлося про Шевченківський, Святошинський, Голосіївський та Деснянський райони. Відомо про влучання в об’єкти критичної інфраструктури, проїжджу частину та будинки.

Київ, Шевченківський район, ранок 10 жовтня. Фото: Суспільне

Станом на 14:30 від ракетних ударів у Києві загинули 5 людей, 51 постраждалий. Із них — 42 госпіталізовані до медзакладів міста. Шість автомобілів загорілися, ще 15 пошкоджено.

Серед об’єктів, в які влучили російські ракети — пішохідно-велосипедний міст (“міст Кличко”), дитячий майданчик в центрі міста, також пошкоджено університет Шевченка, філармонію і два музеї, візовий відділ посольства Німеччини.

Київ, Шевченківський район, ранок 10 жовтня. Фото: Суспільне

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін повідомив, що одна з ракет влучила близько Центрального залізничного вокзалу Києва – розбиті вікна, легкі пошкодження, поранених немає. Вокзал працює, повідомили в "Укрзалізниці".

В області над Бучанською громадою, збили 6 ракет. 2 ракети — між селом Здвижівка та селищем Бородянка, ще 4 — поблизу сіл Синяк та Гаврилівка. Уражень інфраструктури немає, жертви відсутні, повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Дніпропетровська область

У ніч на 10 жовтня російські війська атакували Нікопольський, Криворізький, Синельниківський і Павлоградський райони Дніпропетровщини. Обстріли велися з "Ураганів", "Градів" та ракетами. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Наслідки обстрілу військами РФ Нікополя, 10 жовтня 2022 року. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка

У Дніпрі близько 8:25 пролунали кілька вибухів, згодом — ще серія.

У Нікополі понівечені понад 30 багатоповерхівок та приватних будинків, господарські споруди, автомобілі, газогони та електромережі. Дві тисячі жителів опинилися без електрики, більшості з них електропостачання вже відновили.

На Синельниківський та Павлоградський райони війська РФ скерували ракети. За повідомленням голови облради Миколи Лукашука, попередньо, це були ракети Х-59. Обидві знищили сили ППО.

Є загиблі та поранені. На місцях ударів працюють усі служби, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

У Кривому Розі у Тернівському та частково Покровському районах немає електрики та води через руйнування об'єкта енергетичної інфраструктури, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Фото: Суспільне Дніпро

Фото: Суспільне Дніпро

Дніпропетровщина, 10 жовтня. Фото: Телеграм-канал Валентина Резніченка

Харківська область

Вранці 10 жовтня російські військові вразили об'єкт енергетичної інфраструктури у Харкові. Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов. За попередніми даними, в об'єкт влучили три ракети. У різних районах міста та передмісті зникло світло.

Харківська підземка, трамваї та тролейбуси 10 жовтня не перевозять пасажирів. У Харкові та області зникла електроенергія, частково немає води, є порушення в роботі інтернет-провайдерів.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що електро- та водопостачання у Харкові та області "може бути відсутнє деякий час".

Львівська область

Вранці, 10 жовтня, РФ вдарила по об'єктах енергетичної інфраструктури на Львівщині. Повітряну тривогу на Львівщині оголосили о 07:27. Перші звуки вибухів у місті та області було чутно о 09:15.

У місті та області є перебої з електроенергією та мобільним зв'язком. "Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ. Тому на разі гаряча вода не подається. Запустили резервні електрогенератори на кількох насосних станціях, щоб відновити водопостачання до міста", — повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Частина Львова залишається без електроенергії. Не працює третина світлофорів. Після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники.

Школи міста перевели у дистанційний режим навчання.

Запорізька область

Близько 2 години ночі росіяни поцілили по житловому кварталу Запоріжжя. Рятувальники спилили вхідні двері у під’їздах та вивели на вулицю 21 жителя будинку, повідомили у ГУ ДСНС у Запорізькій області: "Знову зруйновано цілий під‘їзд. В будинку виникла пожежа. На місці працюють відповідні служби, які гасять вогонь. На жаль, є постраждалі".

Обстріл Запоріжжя 10 жовтня 2022 року. Фото: ДСНС

Загалом вночі російські військові випустили по Запоріжжю 7 ракет. Пошкоджені об'єкти інфраструктури та високовольтні електромережі. "Відомо про 1 загиблого і п'ятьох поранених запоріжців. Потрапили ракети й в освітні заклади: одна поцілила у дитячий садок середмістя, спричинивши значні руйнування. Інша — у гімназію одного з районів. На щастя вона не розірвалася", заявили в Запорізькій ОВА.

Житомирська область

Близько 9 години ранку війська РФ обстріляли енергетичну інфраструктуру Житомира, повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. "Було випущено дві ракети, одна з яких була збита в районі нашого об’єкта критичної інфраструктури. Інша влучила, на жаль, в ціль і частину області було знеструмлено. Ми відразу почали відновлюватись з резервних джерел енергопостачання. Вже більшість об’єктів відновили своє енергопостачання", — пояснив Віталій Бунечко.

Одеська область

Над Одеською областю збили три ракети та п'ять дронів-камікадзе. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Кіровоградська область

У Кіровоградській області повітряна тривога тривала з 07:02. Над Кропивницьким районом лунали вибухи, повідомив очільник обласної військової адміністрації Кіровоградщини Андрій Райкович.

Хмельницька область

В Хмельницькій області також вранці було чутно вибухи. Працювала ППО, повідомив голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. У місті Хмельницький зникло електропостачання, пошкоджено один з об’єктів критичної інфраструктури. Постраждалих немає, повідомив міський голова Олександр Симчишин. Відсутнє електропостачання, не працює електротранспорт, призупинене водопостачання, не працюють світлофори. Медичні заклади заживлені від власних дизель-генераторів.

Сумська область

В усіх районах Сумщини є перебої зі світлом. Подекуди, через це — проблеми з водопостачанням. У Конотопі дві ракети влучити в об’єкт інфраструктури, є поранення, зазначив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

У Сумах припинена подача води, зупинені всі водозабори міста, повідомили в КП "Міськводоканал". Комунальний транспорт через проблеми з електропостачанням скерований у ДЕПО.

Івано-франківська область

Вранці військові РФ обстріляли об'єкт енергетичної інфраструктури поблизу Бурштина. Удар по енергооб'єкту підтвердив у відеозверненні президент Володимир Зеленський.

Станом на 12:00 енергопостачання в Івано-Франківській області відбувається у звичному режимі. Відключень населених пунктів від напруги немає. Про це Суспільному повідомила речниця "Прикарпаттяобленерго" Наталія Лещишин.

Тернопільська область

В Тернопільській області спрацювала ППО. За словами начальника Тернопільської ОВА Володимира Труша, на Тернопільщині можливі перебої з електро, тепло та водопостачанням. Після 11:30 в Тернополі частково зникло електропостачання.

Полтавська область

Звуки вибухів пролунали у Кременчуцькому районі, повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Після 9:30 в області почалися перебої електро- та водопостачанням. Крім того, через відсутність електроенергії у Полтаві зупинилися тролейбуси.

Що відомо

  • Зранку 10 жовтня російські окупанти завдали ракетних ударів по різних містах України. Під обстріл потрапили Київ, Львів, Запоріжжя, Харків, Вінниця, Тернопіль, Дніпро, Миколаїв. Від самого ранку майже на всій території країни була оголошена повітряна тривога.

Читайте також

Київ потрапив під ракетний обстріл. Що відомо

У РФ дві мішені: енергооб'єкти по всій країні та люди — Зеленський

ППО збила понад половину ракет, випущених по Україні — командування Повітряних сил

Реакція Кремля на руйнування Кримського мосту, Україна під ракетним обстрілом. 229-й день війни. Онлайн