Блінкен привітав обмін військовополоненими, серед яких двоє громадян США

. Держсекретар США Ентоні Блінкен. Фото: Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен від імені Сполучених Штатів привітав домовлений обмін полоненими між Україною та Росією, який включає двох громадян США, захоплених під час служби в українському війську. Про це йдеться у заяві Блінкена, оприлюденій на сайті Держдепу.

“Сполучені Штати вдячні Україні за залучення до переговорів усіх військовополонених, незалежно від національності, і ми з нетерпінням чекаємо, що ці громадяни США возз’єднаються зі своїми сім’ями”, — йдеться у заяві.

Блінкен також подякував партнерам із Саудівської Аравії за допомогу в реалізації цієї гуманітарної ініціативи та сприяння поверненню десяти іноземних громадян.

“У тому числі двох громадян США, яких раніше сьогодні зустріла команда нашого посольства в Ер-Ріяді. Сьогодні вранці я подякував міністру закордонних справ Саудівської Аравії Фейсалу бін Фархану”, — зазначив Блінкен.

У Держдепі ще раз наголосили, що “громадяни США не повинні їздити в Україну через активний збройний конфлікт та виділення громадян США в Україні представниками російських державних органів безпеки”.

“Громадяни США, які перебувають в Україні, повинні негайно виїхати, якщо це безпечно, використовуючи будь-який комерційний або інший приватний наземний транспорт”, — зазначив Блінкен у своїй заяві.

За його словами, американці, які їдуть в Україну для участі в бойових діях, стикаються зі значними ризиками, і Сполучені Штати не можуть гарантувати їхню безпеку.

“Ми закликаємо громадян США присвятити свою енергію багатьом іншим можливостям, які існують, щоб допомогти Україні та її народу”, — заявив Блінкен.

Що відомо

  • 21 вересня стало відомо, що Росія видала Саудівській Аравії загалом 10 полонених іноземців, які були захоплені на війні в Україні. Прем'єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс повідомила про повернення п’ятьох британців. Також серед звільнених двоє громадян США: Олександр Друке, 39 років, і Енді Х'юїн, 27 років. Крім того, були звільнені громадяни Швеції та Хорватії.
  • 215 українських військових звільнили з російського полону. З них 108 — бійці "Азову". У межах обміну Україна передала Росії Віктора Медведчука.
  • З російського полону звільнили командира полку "Азов" Дениса Прокопенка та його заступника Святослава Паламара, а також командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського. Згідно з домовленостями, п’ятеро українських командирів перебувають у Туреччині під гарантіями захисту та безпеки.

Читайте також

З полону РФ звільнили громадян Великої Британії та Марокко, яких суд так званої "ДНР" засудив до страти

Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

"Ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів" — Зеленський про Медведчука і звільнення українських військових з полону