Марта Костюк здобула свій дебютний титул на рівні WTA

. Jimmie48

20-річна українка виграла парні змагання в словенському Порторожі.

Українська тенісистка Марта Костюк виграла свій перший парний титул на рівні WTA. Це відбулося на змаганнях Slovenia Open у словенському Порторожі.

Костюк заявилася як до одиночних, так і до парних змаганнях у Порторожі. У парному турнірі вона обрала партнеркою чеську тенісистку Терезу Мартінцову, спільно з якою цього року грала на Вімблдоні. Влітку у Великій Британії чесько-український тандем вилетів у другому раунді турніру.

Одиночна частина словенського турніру закінчилася для Костюк вже за підсумками першого матчу. У першому раунді друга ракетка України у трьох сетах поступилася росіянці Єкатєріні Алєксандровій.

Читайте також: Марта Костюк поступилася у напруженому 3-годинному матчі на старті турніру в Словенії

У парній сітці Костюк та Мартінцова пропускали матч першого кола - суперниці Ана Богдан та Єлена-Габріела Русе знялися зі змагань. А вже в другому раунді Марта реабілітувалася за поразку від Алєксандрової, перемігши дует росіянки та німкені Вівіан Гайзен. Зрештою, у півфіналі Костюк та Мартінцова здолали британку Гаррієт Дарт та росіянку Алєксандру Панову.

Як пройшов фінал

За перший парний титул Костюк та Мартінцова мали боротися з іспансько-словацьким дуетом Крістіни Букши та Терези Міхалкової, іншими несіяними учасницями турніру.

Вже в третьому геймі стартової партії Марта опинилася позаду, дозволивши суперницям зробити перший брейк. Проте у восьмому геймі тандем Костюк-Мартінцової вирівняв становище за рахунок власного брейку, а ще через гейм виграв партію на подачі суперниць. Сетбол тенісистки реалізували з другої спроби.

Другий сет від початку пішов за іншим сценарієм. Костюк та Мартінцова оформили брейк вже в другому геймі й так само закріпили успіх у четвертому. А вже за рахунку 5:0 - знову ж, на прийомі Марти - майбутні чемпіонки з першої ж спроби реалізували матчбол.

WTA. Порторож. Парний розряд. Фінал

Марта Костюк / Тереза Мартінцова (Україна / Чехія) - Крістіна Букша / Тереза Міхалкова (Іспанія / Словаччина) 2:0 (6:4, 6:0)

Що означає ця перемога

  • Перший титул Костюк - як в одиночному, так і парному розрядах - на рівні WTA. Раніше українка тріумфувала лише на турнірах ITF.
  • Марта з другої спроби виграла фінал турніру WTA. У жовтні 2021 року вона вперше вийшла у фінал турніру в іспанському Тенеріфе, де грала спільно з Людмилою Кіченок. У вирішальному матчі українки поступилися норвежці Ульрікке Ейкері й австралійці Еллен Перес.
  • Перший виграний турнір для Костюк в парному розряді з лютого 2020 року. Тоді вона виграла парні змагання спільно з росіянкою Камілою Рахімовою в єгипетському Каїрі.
  • Шостий переможний міжнародний турнір для Марти. Раніше на рівні ITF вона здобула три одиночних (останній - у лютому 2020 року на тому ж турнірі в Каїрі) та два парних титули.

Хто така Марта Костюк

  • 20-річна українська тенісистка, чинна 54-та ракетка світового рейтингу.
  • Найкращий результат Марти у світовому рейтингу - 49-те місце. Власний рекорд за цим показником вона оновила в лютому цього року.
  • У цьому сезоні Костюк оновила власний найкращий результат на Australian Open, де дісталася третього раунду. Рекордим досягненням українки на всіх турнірах серії Грендслем є вихід до четвертого раунду Ролан Гаррос у 2021 році.