"Волинський сухпайок": луцькі волонтери передали військовим на фронт майже 19 тисяч наборів їжі

. Суспільне Луцьк

Волонтери в Луцьку склали і передали українським військовослужбовцям на передову майже 19 тисяч сухих наборів їжі. У кожну коробку пакують денну норму продуктів для однієї дорослої людини, – розповіла Суспільному координаторка проєкту "Волинський сухпайок" Мирослава Козань.

Роботу в рамках проєкту відновили 5 березня, раніше сухпайки готували у 2014 році.

У набори, зі слів волонтерки, кладуть різні продукти: м'ясну або рибну консерву, суп швидкого приготування, кашу чи картопляне пюре, пакетики з сухофруктами, галети, печиво та поживні батончики.

Суспільне Луцьк

Виготовленням сухпайків займається десяток волонтерів на різних локаціях. Працюють у Волинському центрі національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства, де заготовляють інгредієнти та фасують у коробки. Щодня тут готують від сотні сухпайків, залежно від того, чи є усі складові.

Суспільне Луцьк

Із сухпайками допомагає переселенка із Голої Пристані Херсонської області Тетяна.

"Запаковую, складаю пайки. Ми робимо всі те ж саме. В нас не буває, що один те робить, інший те. Ми всі все вміємо. В нас не буває, щоб ми нічого зовсім не складали, хоч одну закладну на 70-75 ми робимо кожен день", – каже волонтерка.

Суспільне Луцьк

На іншому поверсі волонтери-керівники гуртків фасують сухофрукти та горіхи для сухпайків. Як розповіла волонтерка Інна Кравчук, такі набори дозволяють бійцеві смачно та корисно перекусити в умовах, коли немає їжі.

Суспільне Луцьк

"Можна дістати собі пакетик і поїсти. Звичайно, хочеться, щоб солоденьке було. Тут даємо родзинки. Основне – це горіхи і сушка", – говорить жінка.

Інна Кравчук – праворуч. Суспільне Луцьк

Упродовж чотирьох місяців щотижня привозить у центр батончики із сухофруктів, горіхів та меду Віктор Ружевич. Їх волонтери пакують у сухпайки. Батончики, в основі яких є дев'ять складових, разом із родиною волонтер готує в домашніх умовах.

"Сухофрукти дуже збагачені калієм, магнієм, які дуже необхідні для військових. Калій – це серцево-судинна система. Все це необхідно для укріплення імунної системи, для відновлення сил, боротьби із втомою", – зазначив чоловік.

Волонтер Віктор Ружевич. Суспільне Луцьк

Усі складові для "Волинських сухпайків" купують за гроші від благодійників та волонтерів. Сухпайки отримують лише підрозділи на передовій, яким індивідуальні раціони харчування критично необхідні, – каже координаторка проєкту "Волинський сухпайок" Мирослава Козань.

"Наприклад, вони (бійці – ред.) розпалили і підігріли щось, то спирт не дає диму і вони можуть собі спокійно розігріти в тих умовах, в які вони там потрапляють. Навіть гаряче щось попити при наявності води", – каже жінка.

До сухпайків, окрім їжі, волонтери також кладуть малюнки від дітей та листівки з побажаннями та приємними словами для військових.

Читайте також

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.