Туреччина проводить розслідування щодо вивезення Росією українського зерна — Чавушоглу

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара дуже серйозно ставиться до повідомлень про те, що Росія викрадає зерно з України та проводить розслідування з цього приводу.

Як пише турецьке видання Аnadolu, на спільній пресконференції з очільницею МЗС Великої Британії Ліз Трасс турецький дипломат запевнив, що Анкара не дозволить доставляти в країну зерно, викрадене Росією чи будь-якою іншою країною.

"Зрозуміло, що українські порти мають бути захищені. Повинен бути безпечний прохід для комерційних суден. І Велика Британія пропонує наш досвід на всіх цих фронтах, щоб переконатися, що у нас є заходи, щоб зерно могло безпечно виходити. але для цього знадобляться міжнародні зусилля", — заявила Ліз Трасс.

За її словами, "Путіна озброює голод" і використовує продовольчу безпеку як інструмент війни.

"Він блокує українські порти і зупиняє експорт 20 мільйонів тонн зерна по всьому світу, вимагаючи у світу викуп", — наголосила очільниця МЗС Британії.

Мевлют Чавушоглу зі свого боку наголосив, що якщо буде домовленість, у Стамбулі буде створений центр управління, а за межами територіальних вод України буде створена безпечна зона.

Міністерка закордонних справ Великобританії Трасс сказала, що Велика Британія і Туреччина працюють разом, щоб вивезти зерно з України.

Що відомо

  • Блокування Росією українського зерна в портах поставило під загрозу продовольче забезпечення 1,7 мільярда людей. В ООН попередили, що дії РФ в Україні спричинять глобальну нестачу їжі та, як наслідок, недоїдання, масову міграцію і політичну нестабільність у світі.
  • Через побоювання гуманітарної кризи, деякі країни пропонували Україні “пожертвувати незалежністю і припинити чинити опір Росії, щоб та розблокувала зерно”. Втім, українська влада назвала подібні мирні ініціативи “неприйнятними”.
  • Натомість щоб запобігти світовому голоду, Україна запропонувала створити Організацію країн-експортерів зерна і закликала світ допомогти їй здобути перемогу.

Читайте також

Росія вивозить крадене українське зерно під своїми документами до Туреччини — посол Боднар

Бомбардування "хлібного кошика": як війна Росії проти України поглиблює світову продовольчу кризу

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу