"Ті, хто розчаровані реакцією, ідеалізували тенісний світ". Віцепрезидент ФТУ – про підтримку України в тенісі

. ФТУ

Зукін вважає, що санкції, запроваджені головними тенісними структурами, мали б бути суворішими, але визнає, що "очікував гіршого".

Віцепрезидент Федерації тенісу України Євген Зукін прокоментував реакцію світової тенісної спільноти на повномасштабну війну Росії проти України за підтримки Білорусі та розповів, які європейські федерації виступили за усунення росіян і білорусів від турнірів. Цим він поділився в інтерв'ю BTU.

Повністю Росію та Білорусь було усунуто лише в командних змаганнях під егідою Міжнародної федерації тенісу (ITF) та турнірах, що проходять у Великій Британій, зокрема Вімблдоні. Через таку позицію британських організаторів ITF разом із Жіночою та чоловічою тенісними асоціаціями (WTA та ATP) запровадили санкції проти Вімблдону через "дискримінацію за національною ознакою" й позбавили його учасників можливості заробити за турнір рейтингові очки.

Попри такі рішення WTA, ATP та ITF Зукін переконує, що у світі є багато тенісних федерацій, які підтримують Україну та її прагнення повністю ізолювати Росію й Білорусь від тенісу.

"Треба визнати, що й французька федерація дуже багато зробила, – зазначив віцепрезидент ФТУ. – Швейцарська федерація дала притулок 12 нашим спортсменам. Польща допомогла не через федерацію, але окремі клуби дуже багато зробили. У нас починається новий етап співпраці з литовською федерацією, про який скоро всі теж дізнаються. Відкрито підтримали усунення російських та білоруських гравців LTA [Велика Британія], Польща, Швеція, Норвегія, Ісландія, Фінляндія, Данія та Бельгія. У кулуарах свою підтримку висловили ще багато хто".

За словами Зукіна, під час голосування щодо цього питання у Європейській федерації тенісу (Tennis Europe) за повний бан індивідуальних гравців із Росії та Білорусі віддали 40% голосів. "Але більшість представників тенісної еліти вважає, що забороняти грати цим спортсменам буде несправедливо, що вони не винні", – визнав виконавчий директор ФТУ.

Читайте також: Віцепрезидент Федерації тенісу України закликав WTA та ATP "не грати на боці монстра", захищаючи російських спортсменів

Українська федерація, як і низка українських топтенісистів, як-то Еліна Світоліна, Марта Костюк, Сергій Стаховський чи Олександр Долгополов, підтримує усунення індивідуальних гравців. Проте великих надій про те, що їх підтримають WTA та ATP, у Зукіна не було, хоч, як він стверджує, те, що ITF "зняв очки на Вімблдоні ще й з юніорів та тенісистів на візках", стало для нього "великим розчаруванням".

"Особисто я очікував гіршого, – зізнався Зукін. – Насправді я відчуваю підтримку. Я задоволений тим, як повелися ті, хто дійсно мав моральні цінності. Вони їх зберегли та продовжують їх дотримуватися. Думаю, що багато хто з тих, хто розчарований цією реакцією, просто якось ідеалізували тенісний світ, вони в нього глибоко не занурювалися. Тому й такий подив. Говорити, мовляв, якщо так, то заберіть свою допомогу чи свої гроші, я вважаю легковажністю".

Як у тенісі реагуть на війну в Україні та санкції проти Росії