На Киву чекає суд в Україні

.

Державне бюро розслідувань завершило слідство щодо колишнього депутата Іллі Киви, якого звинувачують у державній зраді, пропаганді війни, посяганні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади та поширення комуністичної символіки.

Про це 10 травня повідомила пресслужба ДБР.

Як встановило слідство, Кива, перебуваючи в Росії, на одній із пропагандистських програм публічно закликав керівництво РФ до вбивства президента Володимира Зеленського, інших високопосадовців, а також підтримав війну в Україні.

У квітні 2022 року суд дозволив ДБР провести спеціальне (заочне) досудове розслідування щодо Киви. Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Читайте також: Киву позбавили звання кандидата наук, він планує оскаржити це в суді

Що відомо

  • Ілля Кива, який виїхав до Іспанії ще до початку повномасштабного російського вторгнення, перебуває в Росії і відвідує ефіри провладного російського "Першого каналу".
  • 24 лютого – у день нападу Росії на Україну – Кива в онлайн-включенні в ефірі російського телебачення заявив, що Україна "поневолена і поставлена на коліна Заходом, просякнута нацизмом, і в неї немає майбутнього", та повідомив, що українському народу "потрібне звільнення".
  • У березні Личаківський районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Іллі Киві. Його оголосили у міжнародний розшук.
  • 15 березня Верховна Рада позбавила члена політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ") Іллю Киву повноважень народного депутата.
  • У квітня Ілля Кива звернувся із відкритим листом до президента РФ Володимира Путіна із проханням надати йому громадянство Росії та "політичний притулок".

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 76. Текстовий онлайн

Дві війни за життя. Спогади українців, які пережили Другу світову і тепер рятуються від Росії

“На вулиці повісили людожера. Люди стояли кілька діб і чекали цього” — щоденник киянки, яка пережила фашистську окупацію

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!