Як здолати стрес, не полишаючи робочого місця

.

Стрес — це невід’ємна частина людського життя, наша реакція на емоційне напруження. Утім, постійне перебування організму в стресовому стані може спричинити нервові розлади й емоційні зриви, тому важливо мати в запасі кілька ефективних методів для подолання стресу.

Способи зняття напруги, як і причини її виникнення, в більшості випадків індивідуальні. Однак, перебираючи варіанти, ви можете підібрати для себе найефективнішу стратегію. Перелічені лайфхаки не вимагають постійної практики — їх легко застосовувати навіть на роботі. А головне, вони мають допомогти негайно.

Влаштуйте сеанс медитації

Медитація чудово підходить для боротьби зі стресом. На базовому рівні вона не потребує особливих навичок на кшталт уміння сидіти в позі лотоса. Для медитації на робочому місці також не обов’язково зберігати під столом килимок для йоги.

Усе дуже просто: сядьте, заплющіть очі та звільніть голову від тривожних думок. Дихайте глибоко. Ще краще — промовляти (вголос чи подумки) позитивні афірмації, тобто формули самонавіювання, які допомагають налаштувати свідомість на позитивну хвилю. Наприклад: “Усе добре”, “Я спокійний”.

Усього лише кілька хвилин медитації вдень чи перед сном у довгостроковій перспективі зроблять вас набагато стійкішими до стресу.


Source: Оригінальне

Робіть фізичні вправи

За даними Американського інституту дослідження стресу, фізична активність впливає на вироблення ендорфінів — хімічних речовин у мозку, що діють як природні болезаспокійливі та покращують сон. Це дозволить вашому тілу відновити достатню кількість енергії для протидії стресу та депресії.

На робочому місці можна виконати комплекс фізичних вправ чи невеличку розминку шиї. В обідню перерву корисно пройтися вулицею, подихати свіжим повітрям і зробити легку розтяжку. А для профілактики підійдуть будь-які види вправ, зокрема тренування у спортзалі, йога чи звичайна ходьба по сходах вгору-вниз.

Слухайте музику

Дослідження науковців із Цюрихського університету довело позитивний вплив музики на самопочуття, когнітивні здібності й нервову систему. Тож найлегший лайфхак — зануритись у музику, замість реагувати на стрес.

Прослуховування улюбленої мелодії принесе задоволення і зміцнить емоційне здоров’я. Музика заспокоює нерви, заряджає тіло енергією, а декому й допомагає краще впоратися з фізичним болем. Недарма спортсмени тренуються під енергійні треки, а добірки для медитації складаються з умиротворливих звуків природи.


Source: Оригінальне

Смійтеся

Не дорікайте собі, якщо після стресової ситуації вас потягнуло на перегляд смішних відео чи позапланової порції мемів. Це не ознака ліні, а один із дієвих способів подолати емоційну напругу. Тому що сміх не лише продовжує життя, а й знижує рівень гормонів стресу.

Доцент кафедри психології в Університеті Західної Кароліни Міллісент Абель вважає, що гумор є негайною реакцією мозку на негативні емоції. Вдалий жарт чи несподівана усмішка здатні змінити стресову ситуацію та допомогти в подоланні емоційних труднощів.

Пийте зелений чай

П’єте на роботі каву чи енергетичні напої? Якщо прагнете прокачати в собі стресостійкість, варто перейти на зелений чай та щодня випивати 1-2 чашки. Кофеїн у чаї діє м’якше, ніж у кавових напоях, завдяки поєднанню з таніном, який повільно всмоктується в кров. Високий вміст антиоксидантів знімає втому, а підвищення рівня серотоніну — гормону радості — допоможе нервовій системі впоратися з наслідками сильного стресу.


Source: Оригінальне

Перенесіть проблеми на папір

Цей спосіб належить до психологічних прийомів. Сядьте, дістаньте блокнот і від руки запишіть, що саме вас турбує. Сприймайте це як перепочинок, який дасть мозку час заспокоїтися, а вам дозволить поглянути на ситуацію неупереджено. Цілком можливо, що цього часу виявиться достатньо, аби в голові з’явився план подолання форс-мажору.

Обійміть близьку людину

Вас накрило хвилею роздратування, але за щасливим збігом поруч є хтось із близьких? У такому випадку використайте один з найприємніших і найкорисніших лайфхаків.

Візьміть паузу та влаштуйте терапевтичний сеанс “цілющих обіймів”. Позитивний фізичний контакт сприяє виробленню гормону кохання окситоцину та зменшенню рівня кортизолу — стресового гормону. Це знизить артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, які є головними фізичними симптомами стресу.


Source: Оригінальне

Їжте шоколад

Вчені з Університету аль-Касим у Саудівській Аравії провели експеримент, в рамках якого студенти-медики щодня з’їдали по 40 грамів темного шоколаду. За 2 тижні в них зафіксували зниження рівня стресу, причому на жінок ласощі діяли ефективніше, ніж на чоловіків.

Що вищою є концентрація какао, то помітнішим буде позитивний ефект на самопочуття, настрій та імунітет. Гіркий шоколад збільшує нейропластичність мозку, а це, своєю чергою, сприяє поліпшенню когнітивних здібностей та пам’яті. Боротьба зі стресом ще ніколи не була такою смачною!