На Тернопільщині почали діяти оновлені правила міжрегіональних перевезень

. Суспільне Тернопіль

Із 21 жовтня у потягах міжобласного сполучення пасажири мають пред’являти документи, які підтверджують вакцинацію або ж негативний ПЛР, чи швидкий тест на COVD-19. Про це Суспільному повідомив дільничний офіцер поліції Роман Йопа. За його словами провідники мають перевіряти документи при посадці пасажира в потяг.

Пасажирка Марія Буйбарова купила квиток до Миколаєва тиждень тому. Жінка каже, про такі обмеження її не повідомили. В Україні, розповідає, вакцинуватися не хоче.

"Ні в одній країні нема такого ідіотизму, як в нашій Україні. В мене тут хвора мама. Я вакцинуватись не буду! В будь-якому випадку, бо в мене алергія на препарати. І вакцинуватися я буду в тій країні, громадянкою якої я є. Я громадянка Росії", – каже Буйбарова.

На перон прибув потяг Харків-Трускавець. При посадці провідники перевіряють у пасажирів COVID-сертифікати. Також на пероні працюють поліцейські.

"Ми тут патрулюємо територію, тут є наша станція. Ми виходимо до кожного потяга, питаємо провідників, чи все добре, чи немає правопорушень", – каже Йопа.

Потягом з Харкова приїхав Євген Батирєв. Чоловік каже, сідав у поїзд вчора, тож COVID –сертифікат, чи тест при посадці не показував. Він розповідає, хотів би, щоб на вокзалах організували лабораторії, де можна було б зробити експрес-тест на коронавірус:

"Щоб без проблем їй зробили тест, щоб перевірили, чи здорова. Якщо здорова, то будь-ласка, хай їде. А от паспорти вакцинації зайві. Я подивлюся 2-3 роки, що буде з тими людьми, які вакцинувалися, потім може і вакцинуюся".

До Житомира планує їхати Мар’яна Бадло каже, нещодавно повернулася з Німеччини. Там жінка і отримала вакцину.

"Я працювала на роботі і зробила це для того, щоб не ходити в масці, бо дійсно, за 2 тижні уже ранки за вухами з’являлися", – каже Бадло.

Загалом через станцію "Тернопіль" їздять 22 потяги міжобласного та міжнародного сполучень, каже начальник вокзалу Ігор Петрик.

"Пасажир при посадці на поїзд може пред’явити підтвердження проходження вакцинації, це як на паперовому носії, так і в додатку "Дія". Ці правила тільки не стосуються поїздів приміського сполучення, які курсують в межах нашого регіону", – каже Петрик.

За словами Ігоря Петрика, потягів, на які не діють обмеження – 14. Це поїзди міжміського сполучення.

Адвокат Віталій Скиба каже, ці обмеження можуть суперечити Конституції України:

"В Україні діє Конституція України та закони. Всі інші нормативні підзаконні акти повинні відповідати Конституції і законам. В Конституції чітко передбачено право громадян на вільне пересування".

Доктор медичних наук Василь Копча розповів, чи можуть ці обмеження вплинути на епідемію коронавірусу:

"Вакцинація від SARS-COV-2, збудника коронавірусу, не гарантує того, що людина не захворіє. Не гарантує того, що людина не може бути джерелом збудника. Тобто, вона може переносити хворобу легко, сама того не відчуваючи, але може розповсюджувати захворювання, може бути джерелом збудника і розповсюджувати інфекцію. Не стільки з протиепідемічною метою проводиться імунізація, а щоб відсікти можливості тяжких форм хвороби і смертельних випадків".

Що відомо

  • З 21 жовтня в Україні — нові правила міжрегіональних перевезень. Що варто знати