Перейти до основного змісту

Найбільша у світі колонія антарктичних пінгвінів зменшилась на чверть: у чому причина

Антарктичні пінгвіни біля місць гніздування на острові Заводовського, 1 січня 1994 року. Getty Images/LightRocket/Wolfgang Kaehler

Дослідники з Британської антарктичної служби (BAS) встановили, що на острові Заводовського з групи Південних Сандвічевих островів поблизу Антарктиди зникли понад пів мільйона пінгвінів.

Про це повідомила Британська антарктична служба.

Втрата становить понад чверть популяції пінгвінів острова, яка майже повністю складається з антарктичних і золотоволосих пінгвінів. Унаслідок цього острів поступився мису Адер у морі Росса статусом найбільшої колонії пінгвінів у світі.

Дослідники зазначають, що поступове зникнення пінгвінів свідчить про те, що причиною не було виверження вулкана на острові в березні 2016 року. Натомість вчені вказують на зміни в Південному океані, спричинені кліматичними чинниками, які порушують доступ пінгвінів до їжі.

У BAS вважають, що оскільки на Південні Сандвічеві острови припадає 30% світової популяції антарктичних пінгвінів, скорочення їхньої чисельності в цьому регіоні разом із подібними тенденціями в інших частинах Антарктики може призвести до того, що вид отримає статус «під загрозою зникнення» у Червоному списку видів, яким загрожує зникнення, Міжнародного союзу охорони природи.

Острів Заводовського розташований більш ніж за 2000 кілометрів від найближчого постійного людського поселення. Під час перебування на острові дослідники поєднали кілька методів оцінювання стану колонії: аерозйомку за допомогою дронів, фотографування з повітря за підтримки літака Atlas Королівських ВПС Великої Британії, що базувався на Фолклендських островах, а також використання пристроїв стеження, закріплених на пінгвінах.

Порівнявши результати аерозйомки із супутниковими записами, команда встановила, що з 2011 до 2025 року кількість зайнятих гнізд антарктичних пінгвінів скоротилася на 63%. Причини цього явища дослідники змогли визначити, зокрема, завдяки даним супутникового стеження за окремими птахами.

«Таке скорочення чисельності антарктичних пінгвінів викликає занепокоєння, адже ці птахи мають спеціалізований раціон і дуже чутливі до температури океану. Дані стеження показують, що вони віддають перевагу пошуку їжі в холодніших водах на північний захід від острова, де зазвичай трапляється антарктичний криль — основна складова їхнього раціону.

Проблема полягає в тому, що через потепління води криль перемістився на південь, у море Ведделла. Морський лід на півдні та відсутність придатних для гніздування островів не дають антарктичним пінгвінам переміститися слідом за своєю їжею», — пояснює професор Норман Реткліфф, еколог Британської антарктичної служби, який керував дослідженням.

Водночас зі скороченням популяції антарктичних пінгвінів на острові зросла чисельність золотоволосих пінгвінів, зазначають у службі. У період із 2011 до 2016 року їхня популяція збільшилася на 28%, після чого залишалася стабільною. Дослідники також пов'язують цю тенденцію з особливостями харчування птахів.

На відміну від антарктичних пінгвінів, золотоволосі мають різноманітніший раціон, пояснюють вчені. Коли криля стає менше, вони можуть переходити на альтернативну здобич, зокрема рибу та ракоподібних.

Дослідники побоюються, що настільки значні зміни в популяціях антарктичних і золотоволосих пінгвінів можуть спричинити масштабніші порушення харчових мереж у регіоні. Проте найбільше їх непокоїть стан екосистем.

«Наше дослідження — ще один приклад того, як потепління клімату впливає навіть на найвіддаленіші куточки планети. Південні Сандвічеві острови розташовані далеко від людей і є домівкою майже для третини світової популяції антарктичних пінгвінів. Але навіть вони не можуть уникнути наслідків зміни клімату», — наголошує дослідник Британської антарктичної служби Пітер Фретвелл, який спеціалізується на дистанційному зондуванні та дослідженні пінгвінів.

Топ дня
Вибір редакції