Чи загрожує Протасевичу смертна кара. Відповідають білоруські журналісти

Ексклюзивно
. REFORM.by

У Мінську після екстреної посадки літака, що прямував до Вільнюса, затримали білоруського блогера та журналіста, редактора опозиційних Telegram-каналів ("Білорусь головного мозку" та NEXTA у минулому) Романа Протасевича. Суспільне поцікавилось у представників білоруських ЗМІ, що вони думають з цього приводу та які їх прогнози щодо подальшої долі опозиціонера.

Ігор Ілляш, журналіст телеканалу "Белсат"

До кінця повної картини ми не знаємо. Ми отримуємо поки урвчасті відомості щодо цього інциденту. Відомо головне — що був якийсь сигнал з боку літака. Як стверджує білоруська сторона, сигнал про те, що нібито літак замінований, це ще можна якось зрозуміти, але складно зрозуміти навіщо було піднято в повітря винищувач МІГ-29. Причому було піднято за особистою вказівкою Олександра Лукашенка. Буквально недавно з'явився пресреліз Міноборони, в якому стверджувалось, що винищувач підняли для того, щоб у разі чого допомогти літаку здійснити посадку. Дуже дивно, що для того, щоб допомогти пасажирському літаку сісти, підіймають військовий винищувач. Ситуація, звичайно, очевидна. Ми не знаємо, як конкретно складалися події в салоні літака. Чи був ще якийсь інцидент. За деякими відомостями, там був якийсь конфлікт між пасажирами та екіпажем літака. Або було щось інше. Але абсолютно очевидно, що все це було звичайно продуманою операцією з боку білоруських спецслужб, метою якої було, звичайно, захоплення Романа Протасевича — блогера, журналіста та опозиційного активіста.

Він не виходив на зв'язок. В інтернеті з'явилася його фотографія в мінському аеропорту. У тому числі телеграм-канали правоохоронних органів Білорусі постили інформацію про те, що він дійсно затриманий. Тобто в тому, що він затриманий зараз немає жодних сумнівів. Але де він конкретно перебуває, ми не знаємо.

Офіційно і публічно силові структури Білорусі заявляли про висунення йому обвинувачення за трьома статтями: це організація масових заворушень, дії, що грубо порушують громадський порядок, та розпалювання ворожнечі. Всі ці статті не передбачають смертної кари. Проте він ще восени був внесений до терористичного списку КДБ. Ви можете знайти у цьому списку "Аль Каїду", "Талібан", ІДІЛ і блогера Романа Протасевича. У поясненні КДБ не говорилося про те, що йому висунуті якісь звинувачення саме за терористичними статтями, які дійсно за законодавством Білорусі передбачають смертну кару. Цілком можливо, що така справа була, що таке звинувачення йому висувалося. Але офіційно представники спецслужби це не озвучували.

З березня 2021 року Протасевич редагує популярний опозиційний телеграм-канал "Білорусь головного мозку". Цей канал також активно залучений до всіх опозиційних рухів, і в тому числі анонсує акції протесту. І, безумовно, з цієї точки зору у спецслужб був інтерес до Романа Протасевича. Що він робив в Афінах? Швидше за все він був просто на відпочинку. Чому летів до Вільнюса — можливо це просто якийсь логістичний маршрут. Де він зараз фізично перебуває — живе у Вільнюсі або у Варшаві — я до кінця не знаю, у мене немає такої інформації. З того моменту, як він емігрував, а це сталося ще на початку минулого року, наскільки я знаю, він переміщався.

Зміцер Лукашук, редактор Європейського радіо для Білорусі

Офіційна версія — посадили літак після того, як надійшло повідомлення про його замінування. І тоді нібито пілоти звернулися до диспетчера з проханням посадити екстрено літак у мінському аеропорту. Це виглядає досить дивно, тому що до Вільнюса, куди літак прямував, йому залишалося долетіти буквально 10-15 хвилин. Це втричі коротше, ніж йому довелося летіти до Мінська. Крім того, було повідомлення про те, що був відправлений винищувач МІГ-29 білоруських ВМС для супроводження літака. Є також повідомлення про те, що тільки після того, як винищувач зблизився з літаком і фактично повернув його в сторону аеропорту, екіпаж попросив посадити їх в Мінську.

Відбулася посадка, перевірили документи пасажирів, звичайно, ніякої бомби не знайшли, але за дивним збігом серед пасажирів знайшли Романа Протасевича, колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA. Повідомляється про те, що велика кількість пожежної техніки, МНС Білорусі та швидкої допомоги прибули в аеропорт через 10 хвилин після того, як надійшло повідомлення про замінування. Що дивно — це те, що до аеропорту їхати навіть з "мигалками" мінімум 30 хвилин. Тому дуже підозріло, як таку кількість рятувальної техніки змогли так швидко стягнути. Протасевича затримали, було повідомлення про це відділу боротьби з організованої злочинністю. І оскільки КДБ вносило його до списку терористів, найближчим часом ми виявимо його у СІЗО КДБ.

Telegram-канали поширили думку, що йому загрожує смертна кара, але за тими статтями, за якими його звинувачують, йому може загрожувати великий термін — до 15 років. Але це не "розстрільні" статті. У цій ситуації можливо все, можуть додати іншу статтю, але швидше за все саме "розстрільної" статті не буде. Але знаючи, як зараз ставляться в ізоляторах до політичних в'язнів, і нещодавня смерть одного з політв'язнів, наводить на думку, що одне від іншого недалеко. Він останнім часом жив у Вільнюсі, співпрацював зі Світланою Тихановською. Я знаю, що Протасевич супроводжував Світлану Тихановську під час візиту до Греції.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair, який екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування.
  • Президент Литви Гітанас Науседа вимагає від влади Білорусі негайно звільнити редактора опозиційних Telegram-каналів Романа Протасевича.
  • У жовтні 2020 року Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання екстремістськими матеріалами.
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс більше не координуватиме акції протестів у Білорусі. Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!