Британський кухар випустить кулінарну книгу для людей, які втратили смак через COVID-19

. з відкритих джерел

Британський шеф-кухар Раян Райлі, який очолює проєкт Sunderland's Life Kitchen, що допомагає людям із порушеннями нюху та смаку, випустить безкоштовну кулінарну книгу для людей, у яких з’явились такі порушення через COVID-19.

Як повідомляє Euronews, створена у співпраці зі спеціалістами кулінарна книга стане третьою книгою Раяна. Зокрема, вона ґрунтується на наукових працях професора Баррі Сміта про вплив COVID-19 на відчуття смаку. Раніше кухар видав кулінарну книгу для людей, що мають проблеми зі сприйняттям смаку на тлі онкологічних захворювань.

"Ми багато років займаємося цією проблемою із хворими на рак, і для них все зводиться до того, щоб повернути їх за стіл до ідеї їжі та приготування їжі. Це може бути першим кроком навіть до того, як намагатися зайнятися питанням смаку і його втрати", – розповів Раян.

За словами кухаря, він та його однодумці шукають шляхи збагатити їжу смаком та ароматом. Для цього у своїх рецептах вони використовують соєвий соус, пармезан, цитрусові, ананаси та інші інгредієнти. Як зазначає Sunderland Echo, також велика увага приділяється спеціям.

Як зазначає видання, 65% хворих на COVID-19 відчували проблеми, пов’язані з розладами нюху, а у 10% ця проблема зберігається ще тривалий час після одужання. У деяких із них спостерігається паросмія – явище, за якого мозок неправильно розпізнає запахи. Через це такі продукти, як шоколад, кава і часник, можуть відчуватись зовсім інакше, ніж зазвичай. При цьому в інших хворих може спостерігатися аносмія, за якої зникають і запах, і смак.

"Більшість людей не усвідомлюють, що ваш нюх забезпечує вам велику частину того, що ми називаємо смаком. Фактично, язик дає вам дуже мало; ви не маєте рецепторів до манго на вашому язику, і тому запахи мають іти від вашого рота до задньої стінки горла і до носа, щоб ви відчули аромат", – пояснив директор-засновник Центру вивчення почуттів, професор Баррі Сміт.

За його словами, розташовані на язику рецептори в першу чергу забезпечують відчуття солоного та кислого смаку.

Загалом кухар випустить 5 тисяч примірників книги. Для їхнього отримання буде необхідно сплатити лише 3 фунти поштового збору.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу