МЗС відреагувало на заяву Росії про "російсько-українського поета" Тараса Шевченка

.

29 березня Міністерство закордонних справ України у коментарі Радіо Свобода відповіли щодо діяльності Російського центру науки і культури в Києві та організованого 9 березня заходу "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка".

У відомстві заперечують будь-які російські наративи стосовно Тараса Шевченка та наголошують, що "національна самоідентифікація Кобзаря не може викликати жодних сумнівів".

У МЗС додали, що Російський центр науки і культури в Києві – це єдина в Україні державна установа Росії з функціями культурного представництва. І, згідно з угодою між Кабінетом міністрів України та урядом Росії про заснування та умови діяльності інформаційнокультурних центрів від 1998 року, в Москві створений і функціонує Національний культурний центр України. Це українське представництво не має філій в інших містах Росії, йдеться у відповіді МЗС.

Корпусенко Борис, УНІАН

У РНБО на запит Радіо Свобода відповіли, що розглянуть питання припинення Російським центром науки і культури роботи в Києві, якщо надійде відповідне подання від "президента України або іншого суб’єкта законодавчої ініціативи".

Міністр Ткаченко у своєму телеграм-каналі додав, що філія держагенції "Россотрудничество" та її так званий Російський центр науки та культури під маскою культурного та наукового співробітництва займаються розповсюдженням російських наративів та пропаганди по усьому світу і ще у 2016 році визнані Європейським парламентом як пропагандистська.

"Коли РФ не подобається, що Київ старший за Москву, вона в російськомовній Вікіпедії ставить вік нашої столиці V-X сторіччя. Коли РФ соромно визнавати, що без Корольова космічна гонка між СРСР та США завершилася б розгромом радянської космічної програми, вони українця Корольова називають ледве не росіянином. Коли суто російські щі соромно презентувати іноземцям, вони привласнюють собі походження нашого борщу" ,– Олександр Ткаченко.

Російський центр культури й науки спільно із російською агенцією "Россотрудничество", визнаною Європейським парламентом у 2016 році пропагандистською, анонсували 9 березня захід "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам’яті російсько-українського поета Тараса Шевченка".

На цей анонс звернув увагу заступник віцепрезидента Світового конгресу українців у Південній та Західній Європі Павло Садоха, оприлюднивши у фейсбуці відкритий лист до президента України та РНБО, в якому закликав "розглянути питання заборони в Україні функціонування осередків російської пропаганди і дезінформації "Россотрудничество"".

Читайте також

"Шевченко – це чистий рок-н-рол". Дискусія Макарова і Хливнюка про Кобзаря: що б він робив у наш час

Як добре ти знаєш біографію та твори Тараса Шевченка: кросворд

Рок-н-рол, хрущі і Шевченко: як прикарпатські школярі анімували вірш поета