Депутати Полтавської міськради обрали старост громади

. Суспільне Полтава

У приєднаних до Полтавської міської громади селах з’являться старости. За таке рішення 19 лютого проголосували депутати міськради на сесії. За це віддали голоси 25 обранців.

Відтак керівників затверили для десяти старостинських округів. Старости виконуватимуть роль представників влади на місцях. Це оплачувані посади. Та розпоряджатися бюджетом самостійно вони не зможуть.

Старостинські округи та їх керівники:

  • Абазівський старостинський округ – Олександр Кравченко.
  • Бричківський старостинський округ – Павло Бречко.
  • Гожулівський старостинський округ – Тетяна Литвин.
  • Ковалівський старостинський округ – Михайло Матвієць.
  • Пальчиківський старостинський округ – Андрій Олійниченко.
  • Сем’янівський старостинський округ – Наталія Іонова.
  • Супрунівський старостинський округ – Володимир Богатир.
  • Тахтаулівський старостинський округ – Сергій Антонюк.
  • Чорноглазівський старостинський округ – Олександр Іщенко.
  • Валківський старостинський округ – Дмитро Плюйко.

Повноваження старости:

  1. Представляє інтереси жителів.
  2. Бере участь у пленарних засіданнях Полтавської міської ради та засіданнях її постійних комісій.
  3. Сприяє жителям відповідного старостинського округу у підготовці документів.
  4. Бере участь в організації виконання рішень Полтавської міської ради.
  5. Бере участь у підготовці проєкту місцевого бюджету.
  6. Надає жителям, які проживають на території відповідного старостинського округу довідки на їх вимогу: про склад сім'ї, про смерть для отримання допомоги, про склад сім'ї для отримання допомоги, для нотаріуса щодо майна тощо.
  7. Проводить реєстрацію народження, її походження, шлюбу, смерті.

"80-90% кандидатів на посади старост – це ті діючі сільські голови, які були у попередніх скликаннях. Якщо навіть у деяких сільських громадах старости – інша людина, яка не була сільським головою, то це тому, що сам сільський голова не захотів працювати як староста", каже Полтавський міський голова Олександр Мамай.

"Це мають бути ті люди, які обов’язково мають пройти громадські обговорення у себе в громадах. Через що? Через те, що я як депутат не можу знати про кожного старосту якусь інформацію. І мені з ним не жити. Він не представлятиме мої інтереси. Я би, як житель села, дуже хотів, щоб до моєї думки також дослухалися", говорить депутат Полтавської міськради («Слуга народу») Юрій Бражник.

"На мою думку, потрібно давати старостам випробувальний термін. Щоб, до прикладу, через 100 днів, можливо у червні на черговій сесії вони надали звіт про свою роботу, провести до цього часу громадські слухання, щоб дізнатися – задоволені люди роботою старости чи не задоволені. І далі вирішувати долю старост", каже депутат Полтавської міськради («Європейська солідарність») Олександр Дедюхін.

Що відомо:

  • Полтавська міська територіальна громада утворилася після місцевих виборів, які відбулися восени 2020 року. До Полтави приєдналися 55 навколишніх сіл. Площа нової громади понад 500 квадратних кілометрів.