У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів

У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів

У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів
. Суспільне Карпати

Близько сотні прикарпатців сьогодні влаштували пікет проти тарифів на площі перед обласною державною адміністрацією. Свої вимоги вони адресували центральній владі. Опісля відбулося пленарне засідання 4-ї сесії міської ради, на якому депутати розглянули це питання, пише Суспільне Карпати.

Люди тримали плакати з написами: "Молодь прагне справедливості!", "Зупинимо тарифний геноцид", "Облгаз в державну власність" тощо.

Один із учасників акції Остап Зелик каже, що люди вийшли на протест, бо їм набридло слухати популізм влади.

"Наша влада давно нам обіцяла закінчити епоху бідності, підняти зарплати до чотирьох тисяч доларів. Насправді ми бачимо, що нічого з цього не виконано, а тільки піднімають тарифи, зарплати нижчі, ми у страшних боргах. І молоді люди цього терпіти не будуть. Молоді люди завжди були початком чогось нового, початку руху, - говорить Остап Зелик. - Вони завжди першими виходять протестувати, бо їм ще у цій країні жити, народжувати дітей, вчититися. Тому ми сьогодні не згідні з тим, що робить центральна влада і хочемо висловити свою позицію".

У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів
У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів. Суспільне Карпати

Інша учасниця пікету, пенсіонерка Ганна Тара розповідає, що вийшла проти високих тарифів на комунальні послуги.

"Прийшли, бо треба щось робити. Дуже дорого для мене виходить газ, світло, бо тепер зимовий період, та й опалення, щоб обігріти хату, а пенсії невеликі. На комунальні витрачаю дві тисячі. А треба ще й прогодуватися. Дали нам субсидію, але все одно потрібні гроші", - каже Ганна Тара.

У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів
У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів. Суспільне Карпати

Михайло Січка - також учасник протесту. Розповідає, що має сім'ю і маленьку дитину, тому дуже складно економити на опаленні. Каже, що вийшов висловити свій протест.

"Сьогодні вийшов висловити протест проти отих "драконівських тарифів, які не враховують людських можливостей. Я розумію, що є вимоги Євросоюзу, але разом із тим, ми всі розуміємо, що ці гроші ідуть просто у кишені високопосадовцям. Тим більше дуже багато людей жаліються на те, що врізали субсидії. Та я думаю, що кожен відчув, коли приходять платіжки - три, чотири тисячі. Те, що ми зараз повинні робити, це висловлювати поки що мирний протест проти цього геноциду нашого народу, бо якщо будемо мовчати, то так буде дальше і дальше", - говорить Михайло Січка.

На акції був і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Під час свого виступу мер сказав, що потрібно готувати ряд системних акцій протесту проти "тарифного геноциду". Також він повідомив про те, що готують петицію.

У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів
У Франківську люди протестують проти підвищення тарифів. Суспільне Карпати

"Я вважаю, що облгази, обленерго повинні бути виключно в державній формі власності. Ми повинні їх повернути. Прошу підтримати нашу петицію. О 10-й годині відбудеться сесія міської ради. Ми ухвалимо відповідне звернення. В кінці зачитаємо резолюцію. Прохання її підписати. Що більше буде підписів за резолюцію, то швидше нас почують. Також прошу створити робочу групу з числа громадських організацій", - сказав Руслан Марцінків.

Після мітингу на сесії міськради Руслан Марцінків разом з депутатами підготували звернення до президента, прем’єр-міністра та Верховної Ради з вимогою дослухатися до протестувальників.

Під час засідання депутати проголосували за ще одне звернення до центральної влади. Стосується воно скасування обмеження на перевезення у громадському транспорті.

"Із запровадженням постанови Кабміну громада стала заручником транспортного колапсу. Перевезення пасажирів в умовах чинних обмежень (виключно сидячі місця) породжують соціальну напругу. Люди змушені годинами очікувати в чергах на зупинках, щоб скористатися можливістю доїзду. Адже кількість сидячих місць не задовольняють та не покривають потреби реальної кількості пасажирів", - каже Марцінків.

Нагадаємо, що 26-го січня під час оперативної наради Руслан Марцінків закликав представників "Електроавтотрансу організувати протести щодо заборони стоячих місць у громадському транспорті та підняття тарифу на проїзд.

25-го січня іванофранківці протестували проти підвищення тарифів біля адмінбудинку

Читайте також

  • На Прикарпатті протестують проти підвищення комунальних тарифів. Перекрили дорогу
  • "Розганяється зрада по Facebook": аналітик Руху Чесно на Прикарпатті прокоментував тарифні протести
  • Протести проти тарифів. Де мітингують прикарпатці
  • Протести проти підвищення тарифів: біля будівлі "Івано-Франківськгазу" зібралося близько 70 людей
На початок