Перша заступниця міського голови назвала три найбільші підприємства-боржники в Івано-Франківську

Перша заступниця міського голови назвала три найбільші підприємства-боржники в Івано-Франківську

Перша заступниця міського голови назвала три найбільші підприємства-боржники в Івано-Франківську
. Unsplash. Фото ілюстративне

Понад 24 мільйони гривень заборгували бюджету Івано-Франківська три підприємства. Про це на оперативній нараді повідомила заступниця міського голови, начальниця фінансового управління Вікторія Сусаніна.

Зокрема, Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів - 8,1 млн грн загального боргу і податку на доходи фізичних осіб - 1,5 млн грн; Франківський котельно-зварювальний завод - 3, 5 млн грн, ПДФО – 600 тис. грн; Івано-Франківський арматурний завод – 9 млн грн, ПДФО - 1, 6 млн грн.

Вікторія Сусаніна пояснює: "Ніякі листування, ніякі зустрічі результатів не дають. Судових позовів як таких немає. Хлібокомбінат у 2020-му році включили у приватизацію. Але на даному етапі він "висить" і не працює. Арматурний - частина території продана, але вони орендують, 1 С і договори на поставку продукції заморожені. І єдине, що ми говорили з директором, - це пошук нового покупця. Вони погасили зарплату, але з листопада наростили знову. Покупець, який викупив, розрахувався з боргами, але з листопада минулого року чи з кінця жовтня наростив знову".

Чиновниця розповідає, що є багато дзвінків від працівників підприємства, яким трудові книжки видали на руки, але не розрахувалися. Лише протягом грудня-листопада було близько десяти таких скарг. За словами Сусаніної, міська влада на своєму рівні не може врегулювати цю проблему. Сподіваються на суди.

Перша заступниця Марцінківа назвала 2020-й рік важким для бюджетоутворення. Вперше місто має таке недовиконання наповнення міської казни.

"Доходи виконані на 85,1 % до плану. Тобто, недовиконання у нас складає 440 мільйонів. Це недовиконання, напевно, за увесь час існування бюджету Івано-Франківська є перший раз таке велике", - каже Сусаніна.

136 млн грн недовиконання ПДФО вона пов'язує з тим, що усі бюджетоутворювальні підприємства були на карантині: "Загальна цифра втрат - 220 млн грн, і по спеціальному фонду – 700 тис. грн".

Щодо доповнення бюджету в частині легалізації заробітної плати, то чиновниця наводить цифри: "Рейдова робоча група обстежила 725 суб'єктів господарювання протягом 2020-го року. Оформлено додатково 83 працівники. Сума легалізованої заробітної плати – 400 тис. грн".

Сусаніна каже, що у міській раді є лише два інспектори праці. Вони обстежили 632 суб'єкти, оформили – 687.

"Математика тут не буде йти, бо показники тягнуться з грудня 2019-го року, який не увійшов у звіт 2019-го року. І, відповідно, сума легалізованої заробітної плати - майже 4 млн грн. Тобто, 2, 4 млн грн було додатково залучено ПДФО", - каже Вікторія Сусаніна.

На початок