В Україні – день жалоби за загиблими у пожежі в харківському пансіонаті

В Україні – день жалоби за загиблими у пожежі в харківському пансіонаті

В Україні – день жалоби за загиблими у пожежі в харківському пансіонаті
. UA.Волинь

В Україні 23 січня оголошено день жалоби у зв’язку з пожежею в харківському будинку для літніх "Золотий час", внаслідок якої загинули 15 людей.

Відповідний указ № 23/2021 "Про оголошення в Україні дня жалоби" підписав президент Володимир Зеленський, інформує сайт глави держави.

У цей день на всій території України буде приспущено Державний прапор на будинках і спорудах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. Також, відповідно до документа, в країні мають скасувати розважально-концертні заходи та внести відповідні зміни до програм теле- та радіопередач.

Читайте також: "Це триватиме, поки держава не врегулює ринок соціальних послуг" — експерт про пожежу у Харкові

"У цій страшній пожежі ми втратили 15 людей. Це були чиїсь батьки та матері, чиїсь бабусі й дідусі. Так, у них позаду було довге життя, але попереду їх точно не мала чекати така жахлива смерть. Ці люди мали право на турботу, догляд та безпеку на схилі своїх років. Щоб гідно вшанувати їхню пам’ять, завтра оголошено день трауру. Бо зайвих громадян в Україні не існує", – заявив Зеленський.

Він висловив співчуття рідним та близьким загиблих.

Що сталося

У Харкові 21 січня спалахнула пожежа у двоповерховому будинку, попередньо, переобладнаному під будинок для літніх людей. У Кабінеті міністрів повідомили, що у приватному будинку проживали 33 людей похилого віку, 15 з яких загинули під час пожежі, 11 постраждали. Подію кваліфікували як надзвичайну ситуацію державного рівня.

Читайте також: Пансіонат "Золотий час". Що відомо про пожежу у будинку для літніх людей у Харкові

Попередня перевірка показала, що заклад працював без жодних дозволів. Остаточна причина пожежі наразі невідома, але, за попередніми даними поліції, 21 січня в цьому будинку мали ремонтувати газове обладнання, і задимлення було саме в районі газового лічильника.

Харківська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення вимог пожежної безпеки. Водночас ДБР розслідує можливу недбалість рятувальників під час перевірок та інших методів контролю за станом протипожежної безпеки.

Уряд створив комісію для розслідування причин трагедії та вирішив перевірити аналогічні заклади по всій Україні. Також замовлено низку експертиз, щоб встановити причину пожежі.

Що відомо

  • Пожежа у пансіонаті для літніх людей "Золотий час" спалахнула 21 січня, на згарищі знайдені тіла 15 загиблих. Попередньо, заклад працював без жодних дозволів. Фото з місця події.
  • Поліція Харківщини встановила власників будинку. Трьох працівників закладу доправили до поліції.
  • Мінсоцполітики та МВС перевірять неліцензовані будинки для літніх людей. Пожежа кваліфікована як надзвичайна ситуація державного рівня.
  • Поліція затримала чотирьох підозрюваних у причетності до пожежі у харківському пансіонаті для літніх людей "Золотий час". Серед них - власник будинку, орендар, директор та адміністратор пансіонату.
На початок