Менше, ніж торік: скільки людей у Чернігові отримали обмороження під час холодів

Менше, ніж торік: скільки людей у Чернігові отримали обмороження під час холодів

Менше, ніж торік: скільки людей у Чернігові отримали обмороження під час холодів
. ФОТО: Суспільне Чернігів

За п’ять морозних днів у Чернігові до опікового відділення звернулися чотири людини. Це у кілька разів менше, ніж за таких температур у минулі роки. Тоді до відділення зверталися до 12 чоловік на добу. Про це Суспільному розповів завідуючий опіковим відділенням обласної лікарні Віктор Яременко. За його словами, локдаун міг вплинути на кількість обморожень - люди пересиділи заморозки вдома.

«Коли був дощ, поки я дійшов з Московської до «кирпічки», дощ завершився і різко розпочався мороз. Взуття «схватило», бо було мокре. Відрізали - і все нормально, в футбол буду ще грати», - розповідає чернігівець Федір Матюк.
Менше, ніж торік: скільки людей у Чернігові отримали обмороження під час холодів
Менше, ніж торік: скільки людей у Чернігові отримали обмороження під час холодів. ФОТО: Суспільне Чернігів

Йому ампутували пальці на лівій нозі. Тиждень тому він потрапив під дощ, поки дійшов додому. Вологе взуття - одна з причин обмороження кінцівок, каже Віктор Яременко, але не слід забувати і про відкриті частини тіла.

«Частини тіла відкриті - це руки, обличчя, вуха. Не забувати брати шарфи з собою. Можна взяти додатково і шкарпетки, щоб вони були сухі, і перевдягтися десь», - розповідає Суспільному Віктор Яременко, завідуючий опіковим відділенням обласної лікарні.

За останні 5 морозних днів, до опікового відділення звернулися три людини.

«Це були амбулаторні хворі, в яких не глибокі ушкодження, поверхневі. Всім надали первинну медичну допомогу і відправили на лікування за місцем проживання. Це молоді люди, які перебували на холоді – вухо, пальці, це перша-друга ступінь».

Четвертого потерпілого привезли сьогодні. Це - рибалка, який відморозив кінцівки на льоду. Спілкуватися з кореспондентами Суспільного чоловік відмовився. У минулі роки, каже Віктор Яременко, при морозах близько -20 градусів до відділення звертались до 12 людей на добу. Цьогоріч за увесь зимовий період звернулося 16 людей. Локдаун міг стати причиною низької кількості обмороження, каже Віктор Яременко.

Лікарі радять людям похилого віку, діабетикам менше перебувати на холоді. В разі обмороження не слід кінцівки відігрівати миттєво у гарячій воді, а робити це поступово, каже Віктор Яременко. Треба помістити людину в тепле приміщення, дати аспірину, гарячого чаю та звернутися до лікаря.

Читайте також:

Як у Чернігові відзначили Водохреща

На початок