Як уникнути обмороження. Поради лікаря

Як уникнути обмороження. Поради лікаря

Як уникнути обмороження. Поради лікаря
. Уніан

Зазнати переохолодження та обмороження на вулиці можна не лише за мінусової, а й за плюсової температури. Про це Суспільному Карпати розповів лікар опікового відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Мирослав Личук.

Зазнати обморожень можна і за плюсової температури

- Обмороження частин тіла може виникнути і за нульової температури, і навіть за плюсової, коли є вітер і висока вологість. Хвора, перевтомлена і виснажена людина теж може зазнати холодової травми. Щоб отримати обмороження, буває достатньо просто довго чекати на транспорт чи на якусь зустріч. У таких випадках не можна стояти на місці, потрібно рухатися. Найчастіше причинами обморожень стає те, що люди переоцінюють свої можливості і недооцінюють погоду.

Золоті 4-6 годин

- Із жахом читаю повідомлення про те, як люди перебувають, наприклад, у стані переохолодження у горах дуже довгий період. Адже найефективнішим є лікування тоді, коли хворий або пацієнт з підозрою на обмороження звернеться за медичною допомогою упродовж першої доби. Можна навіть говорити про золоті 4-6 годин. Найбільше – це три доби після обморожень. А далі, на жаль, ідуть незворотні зміни, і ліками уже не допоможеш, тканини відмирають і все завершується ампутацією та інвалідністю. Коли людина довго перебуває на холоді чи вітрі, перше, що повинно насторожити, – втрата чутливості пальців ніг чи рук, кінчика носа чи вух, їхнє затерпання, поколювання, повзання мурашок. Лікарі в опіковому відділенні чергують цілодобово, тому за найменших ознак обморожень потрібно прийти на консультацію, аби потім не шкодувати.

Одягайтеся, як цибуля

- Щоб убезпечитися від переохолодження, насамперед, треба правильно одягатися і взуватися. Взуття повинно бути вільним, не стискати ногу, найкраще, на розмір більшим, щоб за потреби одягнути дві пари шкарпеток. Рукавички мають бути теплими і сухими, найкраще такого типу, коли чотири пальці при купі. Вбиратися бажано як цибуля, у кілька шарів одягу. Тоді між ними буде повітряний простір і хороша теплоізоляція. Найважливіше, що при цьому людина має почуватися комфортно, вільно і сухо. Якщо ж усе-таки людина відчуває перші ознаки переохолодження, потрібно якнайшвидше зайти до теплого приміщення, роздягтися, скинути взуття. Випити неміцного теплого чаю з цукром або з’їсти рідкий суп. Зігрівати руки і ноги краще біля сухого тепла. Можна зробити і ванночки, однак не можна пхати їх одразу у гарячу воду, адже звужені судини під дією різкої зміни температури можуть ще більше спазмувати. Тому вода повинна бути спочатку прохолодна, приблизно 17 градусів. Поступово її підвищують до температури тіла.

Забудьте про алкоголь

- У жодному випадку не можна розтирати замерзлі кінцівки снігом. Адже дрібні частинки можуть травмувати шкіру і занести інфекцію. Також не можна вживати алкоголь під час переохолодження, адже насправді він не зігріває і не розширює судини, а лише дезорієнтує людину.

Читайте також

На початок