Пропонують запровадити мораторій на тарифи. Депутати Франківської облради звернуться до президента

Пропонують запровадити мораторій на тарифи. Депутати Франківської облради звернуться до президента

Пропонують запровадити мораторій на тарифи. Депутати Франківської облради звернуться до президента
. Фото: Суспільне Карпати

Запровадити мораторій терміном на один рік на підвищення тарифів на енергоносії - за таке звернення до президента Зеленського, Верховної Ради та Кабміну проголосували депутати Івано-Франківської обласної ради 20-го січня на позачерговій третій сесії VIII демократичного скликання, пише Суспільне Карпати.

Скликання депутатів облради щодо збільшення тарифів ініціювали фракції ВО "Свобода", "Європейська солідарність", "За майбутнє", "Батьківщина" та "Платформа Громад".

У документі йдеться про те, що необгрунтоване підвищення цін на енергоносії для населення викликають зростання напруги та соціального збурення громадян, в результаті чого розпочалися масові акції протесту по всій Україні.

"Видатки на субсидії можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається не завдяки економічним досягненням, а на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилася більшість громадян України. Подорожчання вартості комунальних послуг в умовах економічної і політичної кризи, в яких опинилося наше суспільство, є злочином проти народу України", - зазначають у зверненні.

З повним текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

Свої думки щодо вартості комунальних послуг на засіданні висловили більше десяти депутатів від різних політичних партій.

"Рішення про скасування пільгових тарифів - про перших 100 кВт електроенергії, ціна яких була 90 копійок, зараз становитиме 1 грн 68 коп. Пільги скасовують для керуючих компаній і гуртожитків. Вважаємо взагалі це неприпустимим, адже вони (рішення -ред.) б’ють по найбільш незахищених українцях", - каже депутат обласної ради від партії "За майбутнє" Микола Палійчук.

Депутат від "Батьківщини" Василь Мельничук вважає, що газ українського видобутку повинен іти винятково на потреби українських споживачів: "Адже Україна має унікальну можливість забезпечувати своїх громадян дешевими енергоносіями, завдяки газу власного видобутку і підземним газовим сховищам, які дозволяють закуповувати газ влітку за найнижчими цінами і продавати його за такими ж цінами у зимовий період".

За звернення до Президента України, Верховної Ради України та уряду проголосували 67 депутатів.

Політолог Михайло Джогола каже, що це звернення не має юридичної ваги.

"Люди перекривають дороги і відстоюють свої права та інтереси. Тому депутати повинні були би відреагувати. Але чи є це рішення суто політичним в плані піару якихось політичних партій, я можу сказати, що і так, і ні. З одного боку партії повинні відстоювати інтереси своїх виборців і тих людей, яких вони представляють в обласній раді", - вважає Джогола.

Економістка Марію Томин каже, що держава може накласти мораторій на підняття тарифів для населення терміном на рік, однак це рішення повинно бути обгрунтованим

Проте, на думку фахівчині, якщо тариф знизять необґрунтовано, підприємства, які надають послуги, можуть стати збитковими. Відповідно, податок на прибуток від них не надходитиме у державний бюджет.

Нагадаємо, зважаючи на протести прикарпатців проти збільшення вартості комунальних послуг, в Івано-Франківській облдержадміністрації пояснили, як формується тариф на газопостачання.

Що відомо

На початок