У Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями у саду Шевченка

У Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями у саду Шевченка

У Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями у саду Шевченка
. Суспільне Харків

Близько 30-40 людей вийшли до саду Шевченка у Харкові у знак протесту після заяви 23-річного Бориса Фурсова про його побиття охоронцями. Приблизно стільки харків'ян вийшли в знак їхньої підтримки.

Акції протесту розпочалися о 14:00, повідомляє кореспондент Суспільного. Противники дій охоронців тримають в руках плакати "Ні свавіллю охоронців", "Новий мер — старі порядки". Серед них — представники організацій "Українські Студенти за Свободу", "Демократична сокира", "ФРІ Харків".

У саду Шевченка у Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями
Суспільне Харків

"Я вважаю, що охорона має допомагати і оберігати громадський спокій, а не нападати на людей. Ми всі тут, щоб висловити наш рішучий протест і закликати місцеву владу припинити співпрацювати з охоронцями "Антирейдер". Для того, щоб охорона дбала про всіх нас, а не для того, щоб вже, мінімум, втретє відбувалися напади", — говорить учасник акції Микола Білий.

У саду Шевченка у Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями
Суспільне Харків

На акції присутній і 23-річний харків'янин Борис Фурсов, який на днях заявив до поліції про побиття після прогулянки у саду Шевченка.

"Я думаю, що моє життя врятувало тільки те, що я кликав на допомогу, просив перехожих знімати на відео і кричав "знімайте на відео цей безлад" і "викличте поліцію", — зазначив Фурсов.

У саду зібралися до півсотні противників акції. Чи належать вони до якихось організацій, не уточнюють, називають себе звичайними харків'янами та говорять, що прийшли підтримати охоронців.

У саду Шевченка у Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями
Суспільне Харків

Між двома таборами протестуючих виникли словесні суперечки, які тривали 20 хвилин. Близько 15:00 акціянти почали розходитися.

У саду Шевченка у Харкові протестують після заяви про побиття охоронцями
Суспільне Харків

У приватній агенції "Антирейдер Громадська організація "Ветеран", яка охороняє сад Шевченка, запевняють, що не били хлопця, а його заяву називають провокацією.

"Ніхто його не бив, ніхто його не ображав. На відео (з бодікамер охоронців — Ред.) видно, як до приїзду поліції, з моменту, як він тут був, минуло близько півтори години. 15 хвилин він тут чітко стояв, потім стало вже зовсім нецікаво, він почав телефонувати родичам, адвокат приїхав. Такий собі медійний образ створив", — сказала Суспільному керівниця агенції Наталія Кучинська.

На питання, чому охоронці не викликали одразу поліцію, а вирішили витягати хлопця з фонтану самостійно, відповіла, що він міг втекти.

"А у нас є відповідальність. Якщо він виліз, наприклад, зламав щось і втік, тоді охорона парку буде нести відповідальність за те, що він зламав. Крім того, у нас є зобов'язання забезпечити перебування порушника до прибуття поліції. Тому його завели у тепле приміщення, надали стілець, його ніхто не чіпав. До приїзду поліції він телефонував, кому хотів і казав, що хотів", — сказала Кучинська.

Що відомо

  • У січні 2021 року 23-річний харків'янин Борис Фурсов, який останні пів року живе в Ізраїлі, заявив до поліції про побиття після прогулянки у саду Шевченка. За його словами, він спустився до фонтану з парапету, щоб зробити фото. Борис каже, що до нього підійшли люди з нашивками на одязі. Вимагали паспорт, а потім силою потягнули до кімнати охоронців й, за словами хлопця, побили. Фурсов розповідає, що отримав синці на нозі й ґулю та звернувся до поліції.
  • Це не перший випадок, коли харків'яни скаржаться на охоронців у саду Шевченка. Один конфлікт між відвідувачем і охороною саду Шевченка стався у Харкові 17 червня. Травми отримав 34-річний Ярослав Васильченко. Він виклав у мережу відео, на якому його б’є чоловік у формі. Охоронцю висунули підозру у нанесенні легких тілесних ушкоджень.
  • Про ще одне побиття студентів у вбиральні саду Шевченка заявили 4 вересня. Травми отримали 20-річний Сергій Шигида та його 18-річна подруга. Потерпілі стверджують: дівчині стало зле і щоб не чекати черги біля жіночої кабінки, вони вдвох зайшли до чоловічої. Це обурило охоронців, які почали витягати їх звідти й, за словами студентів, бити.

На початок