Екскерівниці Пенсійного фонду з Хмельниччини оголосили підозру за трьома статтями

Екскерівниці Пенсійного фонду з Хмельниччини оголосили підозру за трьома статтями

Екскерівниці Пенсійного фонду з Хмельниччини оголосили підозру за трьома статтями
. Колаж : Суспільне

Слідчі слідчого управління ГУ Нацполіції в Хмельницькій області оголосили підозру членам злочинної організації, яка займалась привласненням грошових коштів працівників головного управління Пенсійного фонду України в області та його територіальних підрозділів, передбачених на оплату праці.

Про це повідомляє начальниця сектору комунікації Головного управління Нацполіції Хмельницької області Інна Глега.

Згідно повідомлення, в процесі досудового розслідування працівники поліції встановили, що начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, тривалий час займаючи керівну посаду, розробила план систематичного одержання неправомірної вигоди від підлеглих працівників.

«Схема злочинного збагачення полягала у одержанні нею частини заробітної плати деяких підлеглих (виплати за інтенсивність праці), користуючись тим, що вони перебувають у службовій залежності від неї. До реалізації вказаного плану посадовиця залучила ще чотирьох підпорядкованих їй працівників, розподіливши між ними ролі та таким чином створивши злочинну організацію, яка діяла в установі з грудня 2019 року. Внаслідок зазначених протиправних дій лише у червні та липні цього року керівництво Головного управління Фонду заволоділо коштами підлеглих працівників на загальну суму 211 700 гривень. Частину коштів тоді привласнив головний бухгалтер ГУ ПФУ в області, решту — начальниця головного управління. Під час обшуку у службових кабінетах керівників управління правоохоронці виявили та вилучили неправомірно отримані кошти в розмірі 104 600 гривень. Загалом з кабінетів посадовців вилучено грошові кошти у різній валюті на суму понад 1 мільйон гривень», - йдеться у повідомленні правоохоронців.

У поліції додають, що організатору та ще чотирьом учасникам злочинної організації наразі повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 255 «Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній», ч. 4 ст. 28 «Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», ч. 3 ст. 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» Кримінального кодексу України. Санкції усіх трьох статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на тривалі терміни.

Що відомо

  • У серпні 2020 року хмельницькі правоохоронці задокументували факти привласнення грошових коштів працівників ГУ Пенсійного фонду України в області та його територіальних підрозділів, передбачених на оплату праці.
  • Правоохоронці тоді затримали начальницю та головного бухгалтера ГУ Пенсійного фонду України в Хмельницькій області в порядку статті 208 КПК України. Їм було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України - привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб.
  • Обох фігурантів кримінального провадження було відсторонено від посад. Начальниці ГУ ПФУ області було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 168 тисяч 160 гривень, яка була внесена.
  • 19 листопада 2020 року на посаду начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області було призначено 33-річного Олександра Крупу – сина депутатки Хмельницької обласної ради від партії «Слуга народу», головного лікаря Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи та колишнього начальника Державної фінансової інспекції у Хмельницькій області Володимира Крупи.
На початок