Туалети та вози на зупинках: як традиція на Рівненщині переросла в хуліганство

Туалети та вози на зупинках: як традиція на Рівненщині переросла в хуліганство

Ексклюзивно
Туалети та вози на зупинках: як традиція на Рівненщині переросла в хуліганство
. Суспільне Рівне

Народна традиція робити невеликі збитки односельцям на Щедрий вечір цьогоріч у багатьох населених пунктах Рівненщини межувала з хуліганством. Так, у Дубні щедрувальники зняли і виставили в рядок десяток металевих хвірток, а у селі Дивень поставили на даху зупинки дерев'яний туалет. А ще жартівники встановлювали на дахах зупинок вози. Дехто з людей заявив у поліцію.

Фото із тим, у що перетворились зупинки, з ранку 14-го січня почали ширити в соцмережах. Суспільне поїхало дивитись, чи правда усе це. Як виявилось правда.

Поцуплені віз, сани, ворота чи хвіртка з двору – це ритуальні бешкети і складова маскарадних дійств у Щедрий вечір. В українській традиції вони символізують зв'язок поколінь і продовження роду, – пояснює фольклористка Раїса Цапун.

"Це мало дуже глибокий зміст, а зараз він, на жаль, втрачений. І не завжди не розуміють. Бо могли браму від хлопця до дівчини перенести, а не від бабусі і кинути в рівчак, чи поламати штахети, чи ще якийсь збиток зробити. Це хуліганство, бо немає ніякого зв'язку, чого це робиться", – каже доцентка кафедри музичного фольклору РДГУ Раїса Цапун.

Не розуміє такого вчинку і керуюча справами виконавчого комітету Шпанівської сільської ради Валентина Мельничук.

"До цих пір такого не було. Знімали хвіртки, зубною пастою замальовували вікна. А такого ще не було. Це вперше у нас таке", – каже посадовиця.

Власник воза, який витягнули з двору і поставили на зупинку, жарт не зрозумів.

"Прийшли серед ночі і вкрали. А як же думати. Як то... відкрити браму, витягнути воза, затягнути туди", – каже Василь Мамчур.

Люди шукали воза по селу, але й подумати не могли, що той на дашку зупинки.

Пізніше у поліції повідомили: причетних до "жарту" встановили, це компанія місцевих жителів, віком від 18 до 20 років.

Туалети та вози на зупинках: як традиція на Рівненщині переросла в хуліганство

"Свій вчинок хлопці пояснюють просто — "традиція". За свої дії перед односельчанкою уже вибачились та повернули воза на те місце, звідки і взяли. Відносно правопорушників поліцейські склали адміністративні матеріали за вчинення дрібного хуліганства за статтею 173 КУпАП", – каже пресофіцерка Катерина Загурська.

За скоєне адмінправопорушення передбачена відповідальність у виді накладення штрафу, громадських або виправних робіт чи адміністративний арешт.

На початок