Медкабінети у 11 школах Чернігова не працюють

Медкабінети у 11 школах Чернігова не працюють

Медкабінети у 11 школах Чернігова не працюють
. оригінальне

11 шкіл Чернігова з нового навчального семестру залишилися без медсестер. Це ті навчальні заклади, які обслуговує 1-а міська дитяча поліклініка. Як сказала заступниця головного лікаря з медичної частини Наталія Крючко, люди звільнилися за власним бажанням через низькі зарплати. Школи ж можуть знайти собі медпрацівників самостійно.

Це – медичний кабінет у 20-ій чернігівській школі. З понеділка, 13-го січня, медсестри у ньому немає. У школі понад 900 учнів. Для такої кількості дітей медпрацівник треба, каже заступниця директора з виховної роботи Тетяна Веремієнко.

«Звісно, це дитячий колектив. Звісно, діти будуть потребувати певної допомоги. Наша шкільна медсестра, яка, мені здається, працювала понад 15 років із нами, вже знала кожної дитини хворобу, знала чи це хронічна хвороба, чи це дитина-інвалід.»

Мати першокласника 20-ої школи Марина Моцар каже: «Різні можуть бути випадки, і не всі можуть надати першу медичну допомогу. Тому дуже хотілося б, щоб медсестра була в школі. Щоб ми знали, що діти якусь першу допомогу можуть отримати.»

«Ми в школі залишили медичний кабінет. Те, що потрібно, згідно з вимогами медичного кабінету, там є. Ми впевнені, що з часом, мабуть, буде медичний працівник, який буде безпосередньо працювати в школі.», - говорить Тетяна Веремієнко.

У 20-ій школі працювала медсестра першої міської дитячої поліклініки. Зараз там немає людей, які могли б працювати в закладах освіти. Ті, що були у 20-ій та ще 10-ти школах Чернігова, звільнилися через низькі зарплати.

Заступниця головного лікаря з медичної частини 1 міської дитячої поліклініки Наталія Крючко пояснює: «Всі звільнення медичних сестер по школах – це не є якась вимушена ситуація. Люди звільнилися, в переважній більшості, за власним бажанням, і це їхнє абсолютне право. Це по-перше. А по-друге, деякі медсестри перейшли на вакантні посади у наших же поліклініках.»

Школа може знайти медсестру самостійно, каже Наталія Крючко.

«Школа може собі взяти медсестру, але тоді ця медсестра не буде відноситися до дитячої поліклініки, як зараз, це наш персонал. А от в дитячих садках – це медсестри освіти.»

Поки медсестри у школі немає, Наталія Крючко радить вчителям таке.

«Вчителям робити те саме, що і робить медсестра в тих школах, де вони залишились зараз. Якщо це травма, дитину покласти чи посадити, чи в спокої її залишити. Прикласти їй холод, якщо це травма, повідомити батькам і викликати «швидку», якщо це необхідно. От і все. Це робить медсестра, це може зробити і вчитель. Якісь лікарські засоби давати медсестра не може, вчитель, відповідно, теж не може.»

Що буде зі шкільними медкабінетами після початку другого етапу медреформи у квітні, Наталія Крючко не знає.

«До 1 квітня ми працюємо в штатному режимі, так як і працювали, так само і медсестри по школах. З 1 квітня ми не зовсім розуміємо і знаємо, як буде фінансування і на скільки воно буде, в якому об’ємі, скільки людей залишиться працювати і так далі.»

У 12-ій чернігівській школі навчається більше ніж тисяча учнів. Зараз медсестра тут є.

Директор 12-ої школи Василь Гопаченко зауважує: «В такій великій школі, як наша, така медична допомога потрібна дітям практично щодня. Велика кількість уроків фізичної культури – це теж травматичний предмет, до того ж, майстерні, в яких є слюсарна і столярна, і де дівчата працюють на своїх верстатах, тому, зрозуміло, що доводиться говорити, що така медична допомога потрібна. В кабінеті проводилися планові щеплення. І допомога завжди надавалася вчасно, що і зручно для дітей.»

На це Наталія Крючко каже: «Основна робота медсестри в школі – це вакцинація. Зараз, за рекомендаціями МОЗ, масові вакцинації в школах чи дитячих садках не рекомендуються. Тому якщо масова вакцинація в школі не робиться, то і перебування медсестри в цій школі, якщо її основна робота – інша і вона в поліклініці, втрачає сенс, тому що її основна робота повинна бути тут.»

Василь Гопаченко каже, вони навчають педагогів надавати першу медичну допомогу.

«На останньому плановому навчанні, яке в нас було 10-го січня, ми також проговорювали цю ситуацію. Вчителі основ безпеки життєдіяльності, основ здоров’я пояснювали, у який спосіб себе повинні поводити педагогічні працівники.»

Матері учнів 12-ої школи Наталія Демидова та Тетяна Михайловська проти закриття мед кабінетів.

«Ми проти того, щоб закривали медичний кабінет. В школі весь час трапляються якісь непередбачувані ситуації з дітьми і на фізкультурі, і в коридорі, навіть в класі, один одного штовхнув ненароком. Чому вчитель зобов’язаний надавати першу медичну допомогу? І як він це зможе зробити?»

На початок