У Харкові з 1 січня подорожчав газ

У Харкові з 1 січня подорожчав газ

У Харкові з 1 січня подорожчав газ
. Суспільне Харків

З 1 січня платіжки на газ від "Харківгаз збуту" нараховуються за новим тарифом — 9,90 гривень за кубометр газу.

Харків'янка Ганна Глушкова каже: за день тільки на воду витрачається куб газу. На плиті готує за таймером, скаржиться на якість палива.

"Трилітрова каструля з водою закипає за 15 хвилин — це така якість газу. Лічильник крутиться, нескінченно крутиться, а тепла, тепла немає від цього газу", — розповідає харків'янка.

У Харкові з 1 січня подорожчав газ
Суспільне Харків

Харків'янин Юрій Тимошенко має газову плиту і газове опалення. За минулий місяць використали 250 кубів газу:"2188 гривень потрібно піти заплатити. За газ — левова доля, 1775 гривень".

За доставку палива нарахували ще пів сотні гривень.

Зростання тарифу на газ пов'язане із ціною газу на світових ринках та невчасним створенням ринку газу у серпні, говорить економіст Володимир Рапопорт.

"Ціна була більше ніж 300 доларів за кубометр. Десь з травня минулого року вона почала падати й мінімум був у травні цього року — менше ніж 100. Тобто більш ніж втричі впала. І мабуть, тому наша влада і вирішила, що можна запроваджувати ринок — ціна буде невисокою. А ціна стала зростати. Сьогодні вона десь 180 доларів", — говорить економіст.

Що відомо

  • По те, на скільки газ здорожчає, стало відомо наприкінці грудня: тарифи постачальників "Харківгаз збут" та "Нафтогаз".
  • Протягом року ціна на газ на Харківщині змінювалася двічі. Від січня, коли куб вартував 5,86 гривні, тариф знизився до 2,78 гривні у червні. Від липня до листопада ціна на газ зросла утричі й склала 8,84 гривні.
  • За інформацією "Харківгаз збуту", 45% клієнтів компанії мають борги від двох тисяч гривень. На 1 грудня заборгованість харків'ян та жителів області зросла на 462 млн грн і загалом становить 2,788 млрд грн. Компанія стягує гроші з боржників через суди. "Не уникнути судових позовів і тим клієнтам-боржникам, які вирішать змінити постачальника, при цьому не сплативши борги нашій компанії", — коментує директор підприємства Павло Тиндик.
  • Ринок газу з 1 серпня: що змінилося для побутового споживача.
На початок