4 роки позбавлення волі присудили ніжинському реконструктору зброї Денису Дубровському

4 роки позбавлення волі присудили ніжинському реконструктору зброї Денису Дубровському

4 роки позбавлення волі присудили ніжинському реконструктору зброї Денису Дубровському
. ФОТО: Суспільне Чернігів

4 роки позбавлення волі – такий вирок сьогодні оголосив Бобровицький районний суд у справі ніжинського реконструктора історичної зброї Дениса Дубровського. Чоловіка затримали у 2016 році за підозрою у незаконному виготовленні та обігу зброї. Денис та його захисник Віталій Коломієць кажуть, це – не зброя, це – макети старовинних пістолів, а чоловіка судять за неіснуючими законами.

«Чесно, я не сподіваюсь ні на що», - Денис Дубровський, обвинувачений.

4 роки справу Дениса Дубровського слухають у судах. Її розглядали у Ніжині, Чернігові та Носівці. Сьогодні Бобровицький районний суд має винести вирок. Виправдання чоловік не очікує.

«Ми чудово бачимо, як приймаються рішення. Як приймаються клопотання прокуратури, або як не приймаються наші, відмітаються просто, у способи, не передбаченні КПК».

Всі 4 роки разом із Денисом на усі засідання їздила група підтримки.

«Дуже важливою є присутність групи підтримки, присутність ЗМІ та суспільний тиск. Інакше б людей закривали беззаконно, як це діється в багатьох містах України», - говорить подруга Дениса Ольга Палькова-Свірчевська.

Денис Дубровський - професійний реконструктор історичної зброї. У 2016 році його затримали за підозрою у незаконному виготовленні та збуті вогнепальної зброї. За версією слідства, він продав пістолет Тульський Токарева та саморобний «мушкет» чоловіку, який і повідомив про це СБУ. Друг Дениса, Максим Рог показує зброю, ідентичну вилученій. Каже, такий пістоль працює за принципом запальнички. Стріляє м’якими кулями. Аби його зарядити, потрібно близько 3-ох хвилин часу.

4 роки позбавлення волі присудили ніжинському реконструктору зброї Денису Дубровському
4 роки позбавлення волі присудили ніжинському реконструктору зброї Денису Дубровському. ФОТО: Суспільне Чернігів

Максим каже, це макети. Їх використовують в історичних реконструкціях для імітації звуку пострілу та відслідковування попадань. Використовувати її у будь-який інший спосіб – неможливо.

Денис Дубровський та його захисник Віталій Коломієць вважають, що чоловіка судять за неіснуючим законом. Законопроект «Про зброю», - Денис є одним з його розробників, - Верховна Рада не ухвалила.

«Відбувається стара радянська традиція карати за все, що не дозволено владою. Хоча закони і принципи свободи стверджують, що дозволено все, що не заборонено законом і не шкодить іншим», - говорить Віталій Коломієць.

Суддя Людмила Демченко каже, оскільки профільного закону не існує, варто керуватись постановою Кабміну «Про дозвільну систему» та інструкцією Міністерства внутрішніх справ «Про порядок виготовлення, придбання, зберігання зброї та використання зброї». Інакше незаконною вважатиметься уся зброя, якою користуються, зокрема, правоохоронці. Вирок суддя зачитує більше години. Врешті визнає Дениса Дубровського винним.

«Це не вирок – це сюр. Це сюр», - сказав Денис Дубровський.

Протягом 4 років слідства та судових слухань Денис лишався на свободі. Не взяли його під варту і сьогодні. У захисту є місяць аби подати апеляційну скаргу, після цього чоловіка відправлять до в’язниці. Віталій Коломієць каже, рішення оскаржуватимуть через низку процесуальних порушень. А також хочуть, щоб закон «Про зброю» таки прийняли.

«Майже 60 тисяч вироків з 2007 року, іще пару вироків от буквально цими тижнями в Ніжині. Всюди угоди зі слідством, угоди про визнання вини. У мене немає сил просто це вже терпіти, це бачити. Це беззаконня, це свавілля. Це неможливо», - говорить Денис Дубровський.

За словами речниці прокуратури області Тетяни Похілько, сторона обвинувачення рішенням Бобровицького районного суду задоволена.

Читайте також:

Водій був п’яний: подробиці потрійної ДТП у Чернігові неподалік Градецького

На початок