У 18 Хмельницьких тролейбусах встановили пристрої для безготівкової оплати проїзду

У 18 Хмельницьких тролейбусах встановили пристрої для безготівкової оплати проїзду

У 18 Хмельницьких тролейбусах встановили пристрої для безготівкової оплати проїзду
. undefined

У 18 хмельницьких тролейбусах встановили пристрої для автоматизованого обліку пасажирів та безготівкової оплати проїзду – валідатори, розповідає директор Хмельницького міського комунального підприємства "Електротранс" Віктор Паламарчук. За його словами, завершити монтаж валідаторів в усіх тролейбусах та запустити саму систему планують у серпні. Утім, вже з лютого хмельничанам, які відносяться до пільгової категорії населення, почнуть видавати електронні квитки, каже виконуючий обов’язки начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради Сергій Шепурев.

Хмельничанка Ірина Толмачова про те, що запровадять електронний квиток чула і як ним користуватись знає.

"Я рахую, той хто вміє користуватися, то він буде користуватися, але ж в нас багато хто не вміє, то це буде, складе незручності для людей".

Пенсіонерка Майя Міхневич про спеціальну картку для проїзду в тролейбусі знає. Каже, писала заяву на її отримання в соцзахисті. Та як нею користуватися – й гадки не має.

"Не знаю, будем намагатися. Нам, як будуть давати ці карточки, мають роз’яснити та й все, я думаю, що й так".

Після запровадження у Хмельницькому електронного квитка, пасажири купуватимуть або пластикові картки для розрахунку через валідатор, або разові квитки у водія, - розповідає головний інженер комунального підприємства "Електротрас" Олексій Ковтун. Додає: разовий квиток не відмінятимуть для зручності пасажирів з інших міст чи у ситуації, коли на картці раптом закінчилися гроші чи її просто забули вдома.

"Цей електронний квиток буде уявляти з себе скажімо так пластикова картка, яка буде поповнюватися через мережу поповнювачів – айбокси, банківські термінали. Картка може поповнюватися від 50 гривень і відповідно людина заходить, прикладає цю картку вона буде безконтактна, прикладає цю картку до екрана цього пристрою одразу зчитується ця картка і знімаються відповідні кошти".

Для пасажирів пільгових категорій теж передбачена електронна картка, - продовжує Олексій Ковтун. Її поповнюватимуть з міського бюджету. Електронні квитки для пільговиків почнуть видавати з лютого, каже виконуючий обов’язки начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міськради Сергій Шепурев. Додає: оскільки система передбачає не тільки безготівковий розрахунок за проїзд, але й автоматизований облік пасажирів, то з травня планують порахувати, у скільки коштів обходиться місту перевезення пільговиків.

"Перший етап у нас включає саме запровадження для пасажирів пільгових категорій, тому по суті з лютого місяця управління праці та соціального захисту розпочнеться компанія щодо видачі електронних квитків і після завершення монтажу по всіх транспортних одиницях електротранспорту буде запускатися тестовий режим".

Безготівковий розрахунок за проїзд у Хмельницькому планують запровадити не раніше серпня 2020 року, каже директор комунального підприємства "Електротранс" Віктор Паламарчук.

"Ми повинні завершити монтаж валідаторів, повністю буде написана вся програма і напевно ми вже почнемо працювати в тестовому режимі. Якщо все буде добре, то відповідно місяць-два тестового режиму, і буде впроваджуватися безготівкова проїзд на наших транспортних засобах".

Поки система працюватиме у тестовому режимі, розібратися з нею пасажирам допомагатимуть кондуктори. В подальшому їх планують перекваліфікувати у контролерів, - каже Олексій Ковтун.

"Буде створена контрольна служба в яких будуть відповідні зчитуючи пристрої вона просто підходить до людини, бере картку, прикладає до свого зчитую чого термінала і вона бачить, що там є кошти немає коштів, чи проплачувала чи була здійснена оплата з цієї картки в даний момент, чи не була здійснена".

Виконуючий обов’язки начальника управління транспорту Хмельницької міської ради Сергій Шепурев розповів, міська влада ще вирішуватиме, чи обмежуватиме кількість поїздок для пільговиків-хмельничан та як возитиме у міському транспорті пільговиків з інших міст та сіл. Також, за словами Сергія Шепурева, вирішуватиметься питання і щодо пільгових електронних квитків для студентів та учнів навчальних закладів.

На початок