З 1 січня сумські пенсіонери платитимуть повну вартість проїзду в маршрутках

З 1 січня сумські пенсіонери платитимуть повну вартість проїзду в маршрутках

З 1 січня сумські пенсіонери платитимуть повну вартість проїзду в маршрутках
. Суспільне Суми

З 1 січня 2021 року у Сумах пенсіонери за віком не матимуть пільги на проїзд у приватному громадському транспорті. Вони сплачуватимуть 5 гривень, замість 3-х гривень. Це рішення діятиме на період карантину. За це проголосували 30 грудня члени виконавчого комітету.

Перш ніж голосувати за скасування пільг члени виконавчого комітету мали можливість висловити зауваження.

“Пенсіонери сьогодні працюють і який відсоток людей-пенсіонерів працює ніхто з нас не знає. Пільги мають залишатись на цю категорію людей”, - сказала Тамара Іщенко.

Віталій Зікрань зазначив: “У місті до мене звертаються перевізники, кажуть: немає пасажиропотоку, в місті 5 чи шість маршрутів кинули”.

З 1 січня сумські пенсіонери платитимуть повну вартість проїзду в маршрутках
Суспільне Суми

За 10 хвилин обговорення міський голова ставить питання на голосування. “За” – усі присутні 17 членів виконкому.

“Були звернення перевізників, також - від пасажирів, які вчасно не можуть потрапити як на роботу, так і додому, тому що обмеження перевезення пасажирів тільки щодо сидячих місць існують. Приватні перевізники не отримують з міського бюджету компенсації за пільгові перевезення пенсіонерів за віком, а також - дітей 1-4 класів, їздять за зниженим тарифом у дві гривні”, - розповів начальник відділу транспорту Сумської міськради Сергій Яковенко.

Їздити у маршрутках по 5 гривень пенсіонери розпочнуть із 1 січня.

“Хай додадуть грошей на стільки, щоб можна було додати по десятці. Тої пенсії не вистачає. Жур.: - А як часто ви користуєтесь маршрутками? – Кожен день, куди хочу, туди й їжджу. І маршрутками, і тролейбусами”, - говорить пасажир Петро.

Пасажирка Валентина Кузьменко говорить: “То ми три гривні платили, а то будемо - п’ять, що дві гривні грають роль? Я їжджу часто: до дітей, онуків. Дві гривні - це не суттєво, життя дорожчає. Я вважаю необхідно підвищувати ціни”.

Віра Зуєнко має іншу думку: “Не бажано при такому житті, тим більше - таке все дороге. Для пенсіонерів - я проти. Як було по три гривні, так хай і буде. Жур.: - Як часто користуєтесь маршрутками? – Часто, у місто. За своїми справами”.

“Я б краще не у маршрутках знімала, а - у тролейбусах, як було у нас навесні. Вони можуть вибрати собі час і за одним разом все зробити. Це не на роботу. А маршрутки хай би були так”, - сказала Валентина Гудакова.

З 1 січня сумські пенсіонери платитимуть повну вартість проїзду в маршрутках
Суспільне Суми

Для порівняння: у приватному громадському транспорті Львова, Дніпра та Ужгорода пенсіонерів перевозять безкоштовно. По п’ять гривень сплачують у Черкасах і Кропивницькому. По шість - у Вінниці, Луцьку, Херсоні та Запоріжжі. В Одесі поїздка пенсіонеру обходиться у 7 гривень.

Рішення виконавчого комітету про скасування пільг діятиме до закінчення карантину. Він же рішенням уряду запроваджений до 28 лютого. Проїзд у комунальному транспорті залишається для пенсіонерів безкоштовним.

Пільги на проїзд школярів у приватному громадському транспорті залишаються без змін. Вартість проїзду для школярів 1-4 класів складає дві гривні.

Що відомо

  • Сумські перевізники хочуть підняти ціни у міських маршрутках від 7 до 10 гривень.
  • Міністерство охорони здоров'я не планує ініційовувати скасування січневого локдауну, який передбачений з 8 по 24 січня включно, через прогнозоване збільшення кількості хворих на COVID-19 та грип.
  • Кабінет міністрів ввів низку додаткових карантинних обмежень, які почали діяти з 19 грудня на всій території країни.
  • Укрзалізниця планує підняти ціни на пасажирські перевезення у 2021 році.
На початок