У Рівному депутат "випросив" більші зарплати митцям, щоб не звільнялись. Дали половину

У Рівному депутат "випросив" більші зарплати митцям, щоб не звільнялись. Дали половину

У Рівному депутат "випросив" більші зарплати митцям, щоб не звільнялись. Дали половину
. Колаж: Облрада – Володимир Петрів/Суспільне

Рівненська обласна рада додала понад 2,5 мільйони гривень до фінансування галузі мистецтва області. Питання розміру окладів працівників порушив депутат та очільник Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру Володимир Петрів, – повідомляють в обласній раді. Він розповів, що частина людей вже звільнялась саме через низькі зарплати.

Всього галузі мистецтва не вистачає п'яти мільйонів гривень, – зазначив Володимир Петрів. Також він додав, що малі зарплати – причина звільнень акторів, а сам театр займає останню позицію в Україні з двох сотень театрів за рівнем фінансування.

"Ми маємо найменший штатний розпис. Не знаю, чи є такі посадові оклади в інших галузях. Мене цікавить галузь мистецтва – отут мінімалка у більшості членів колективу. На шість тисяч вони всі живуть", – зазначив депутат обласної ради.

Він уточнив, що у театрах в інших містах надбавка до зарплат за статус академічності становить від 30 до 100%. Натомість у Рівному така надбавка не перевищує 20%. Зі слів Володимира Петріва, двоє акторів звільнилися з роботи через малу зарплату, яка не перевищує 7-9 тисяч гривень на місяць.

Читайте також: Мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тисяч гривень

Керівник зауважив, що дофінансування необхідне не лише драматичному театру, а й працівникам інших закладів культури.

"В мене не може бути такого, що я буду отримувати більше, а актори іншого театру чи іншого мистецького закладу – менше. Я просив знайти в бюджеті на дофінансування мистецької галузі, нам потрібно, ми прораховували – п’ять мільйонів. Ми сьогодні вже зійшлися на тому, що, можливо, ми знайдемо три мільйони. Але я бачу, що ми не знайдемо вже жодного мільйона. Це крик душі", – зазначив Володимир Петрів.

Зрештою на сесії депутати прийняли рішення – перерозподілити кошти задля збільшення зарплат працівникам мистецьких установ. Загальна сума доданих грошей – понад 2,7 млн гривень.

Що відомо

  • Володимир Петрів очолює Рівненський драмтеатр з 1997-го року. Має звання Народний артист України.
  • Значимою у житті артиста стала роль Богдана Хмельницького у виставі "Берестечко" за історичним романом Ліни Костенко. За її створення у березні 2008 року разом з режисером-поставником Олександром Дзекуном він отримав Національну премію України Імені Тараса Шевченка.
  • Володимир Петрів озвучив на комісії свій посадовий оклад як керівника – 13 тисяч гривень.
На початок