Вантажний велосипед, біоконсервант корму, прилад для психофізіологічної діагностики – винаходи року

Вантажний велосипед, біоконсервант корму, прилад для психофізіологічної діагностики – винаходи року

Вантажний велосипед, біоконсервант корму, прилад для психофізіологічної діагностики – винаходи року
. Фото: ОДА

Модульний електротранспорт, біологічний консервант для корму тварин, апарат для психофізіологічної діагностики – усе це створили й запатентували розробники з Чернігівщини. В чому суть, новизна й користь від їхніх винаходів – читайте далі.

Безкорпусний електротранспорт модульного типу BikeBox

Безкорпусний електротранспорт модульного типу BikeBox
Безкорпусний електротранспорт модульного типу BikeBox. Фото: ОДА

Автори: команда під керівництвом Олександра Литвина к.т.н доцента кафедри Автомобільного транспорту та галузевого машинобудування НУ «Чернігівська політехніка»

Це – повноцінна лінія модульного електротранспорту. Включає Box truck, це перший в Україні вантажний електровелосипед, і Emotion-електровелосипед – для зайнять спортом, активного відпочинку та повсякденного використання.

«Електрична складова: електромотор, контролер та акумулятор – найбільш коштовна в будь-якому транспорті. Зазвичай складає 50-60% ціни усього транспортного засобу. Щоб можна було зекономити гроші споживачам, у нас ці складові взаємозамінні. Наприклад, людина купує спортивний велосипед, а потім з’являється потреба у вантажному. І купувати потрібно не повністю новий велосипед, а тільки раму. Електричну складову можна просто переставити», - розповідає Олександр.

Розробники посилили міцність та витривалість рами. Не за рахунок металу, а завдяки особлививості конструкції.

За словами Олександра Литвина, вантажні велосипеди (прототипи) наразі використовують різні служби доставки по Чернігову, Києву, Дніпру.

«За місяць вони проїжджають 1600-2000 кілометрів. Ми отримуємо відгуки від користувачів (кур‘єрів), і таким чином вдосконалюємо наш транспорт увесь час. Першу ж серію ми випустили у вересні 2020 року».

Drift Trike кількох типів – велосипед для дрифту та трюків, елекрокарти, електробагі для військових – усе це теж розробки Олександра Литвина та його колег. Всі моделі виконані за такою ж логікою – всі електроскладові (мотор, контролер, акумулятор) можна переставити з однієї рамної конструкції на іншу.

Наразі команда розробників веде перемовини з інвесторами про велике серійне виробництво модульного електротранспорту та створення власної мережі доставки.

Програмно-апаратний комплекс психофізіологічної діагностики «Психолот-1»

Програмно-апаратний комплекс психофізіологічної діагностики «Психолот-1»
Програмно-апаратний комплекс психофізіологічної діагностики «Психолот-1». Фото: ОДА

Автори: команда розробників Науково-виробничого підприємства «МЕТЕКОЛ»

Його створили, щоб проводити комплексну психофізіологічну експертизу працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, потребують професійного добору. Прилад може оцінити придатність людини на виконання 17 видів небезпечних робіт.

Як це працює? На екран монітора виводяться тести: запитання, картинки, малюнки. Людина має натискати відповідні клавіші для відповідей. Прилад за спеціальними науково обґрунтованими критеріями реєструє час і швидкість реакції людини. Відповідно, можна визначити психоемоційний стан і готовність людини до роботи – тут і зараз.

«Це – відома методологія, просто зазвичай це проводилось на картках, таблицях, кульковою ручкою. Наш апарат дозволяє більш точно це робити й автоматизувати процес. І прибирається суб’єктивна складова», - каже Микола Вербний, директор підприємства-розробника.

Це – медичний прилад, сертифікований відповідним чином. Налагодили і серійний випуск. ГУНП області внесла цей прилад у план закупок, придбала його військова кафедра одного з університетів, - сказав Микола Вербний. Розробники планують запропонувати апарат Збройним силам України.

Біологічний консервант «Субтікон» - засіб для підвищення якості та терміну зберігання корму для тварин

Біологічний консервант «Субтікон»
Біологічний консервант «Субтікон». Фото: ОДА

Співавтор проекту: Наталія Кравченко, завідувачка лабораторії пробіотиків Інституту сільськогосподарської мікробіології і агропромислового виробництва

Це – технологія виготовлення корму для тварин із зерна за допомогою натуральних консервантів.

За традиційною технологією, зерно збирали, а потім висушували. Або ж обробляли хімічними консервантами, щоб воно не псувалось.

Запропонована технологія не передбачає висушування. Це економить енергію і гроші, які б витрачалися на хімічні домішки. Науковці спробували використати бактерію, яка допомагає зберігати корм (Bacillus subtillis).

Схожі розробки презентували іноземні науковці: чеські, датські, німецькі. Вони дороговартісні, передбачають використання ферментних препаратів, щоб покращити процес виділення молочної кислоти. Чернігівські розробники натомість взяли бактерію, яку ще називають «сінна паличка». Вона не виробляє молочну кислоту, але створює хороші умови для її виділення.

«Як капусту консервуємо – заквашуємо. Технологія така ж: бактерія створює анаеробне середовище (без кисню). В ньому мікроб розщеплює рослинний цукор до молочної кислоти – так само, як молочно-кислі бактерії. Ця кислота і є біологічним консервантом», - каже Наталія Кравченко.

Родзинкою розробки є те, що бактерія є таким собі антисептиком - синтезує ще й біологічно активні речовини, які подавляють ріст бактерій, які провокують гниття, а також не дає розвиватися грибку та плісняві.

Bacillus subtillis також синтезує фермент амілаза. Він розщеплює крохмаль, якого багато в зернових кормах, з яким важко справлятися молочним бактеріям.

Врешті, мікроб нівелює дію токсинів у зерні.

Ці винаходи стали призерами конкурсу «Краща інноваційна розробка». Конкурс проводить Департамент економічного розвитку ОДА.

На початок