У Сумському районі селяни мітингували через призначення старост

У Сумському районі селяни мітингували через призначення старост

У Сумському районі селяни мітингували через призначення старост
. Суспільне Суми

По 800 підписів зібрали мешканці Піщаного та Верхнього Піщаного, що в Сумському районі, на підтримку двох кандидатів на посаду старости. Через зміни у законодавстві тепер ця посада не виборна, на неї призначають своїм рішення депутати громади.

До Піщанської сільради входять шість населених пунктів – загалом тут проживає майже 2700 людей. Доки старосту тут не призначили депутати сумської міськради, мешканці збирають підписи на підтримку кандидатів.

А 19 грудня люди зібрались на мітинг, аби висловитись на підтримку Миколи Саченка. Ексочільник сільради Володимир Мечик вже склав свої повноваження. Підписи за опонента люди збирають з вересня, розповів ексголова. "Я пропрацював 28 років, а тепер комусь захотілося на все, що було зроблено, на готове, прийти і працювати", - сказав він.

Микола Саченко працює директором місцевої школи останні 19 років. Говорить, що ставати старостою не планував. "Після того, як більше 250-300 голосів було зібрано, потім я зрозумів, що йде процес, і я повинен якимось чином відреагувати", - розповів він.

16-го грудня мешканці Піщаного приїздили на сесію міськради. Тоді питання призначення старост зняли з порядку денного. Міський голова Олександр Лисенко сказав, що думку громади врахують.

Така ситуація із вибором старост у селах склалась через зміни у законодавстві. До цього голів сільрад обирали самі мешканці, тепер же старост призначають місцеві ради, говорить консультант Сумського відділення Асоціації міст України Карен Агаджанов-Гонсалес.

"Місцевим мешканцям на даний момент я б порадив, по-перше, працювати з міським головою, бо саме він виноситиме на сесію дане питання, і звертатися до своїх депутатів, які представляють їх у певній міській раді, оскільки саме вони будуть голосувати. І, крім того, Сумська міська рада не єдина, де подібні питання виникли і у більшості аналогічні ситуації є", - розповів він.

Що відомо

  • На Миколаївщині люди мітингують проти призначення старост у Костянтинівській ОТГ.
  • На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости.
  • Повернути старосту вимагають жителі села на Черкащині.
На початок