На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости

На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости

На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости
. Суспільне Карпати

Жителі села Яворів перекрили дорогу регіонального значення Р-24 Татарів - Кам’янець-Подільський. Вони незадоволені рішенням, ухваленим на першій сесії Косівської ОТГ. В ньому йдеться про призначення старостою Яворова Віти Копильчук.

"Дорогу перекрили в знак протесту, бо наш новий голова громади (Юрій Плосконос -ред.) не хоче слухати думку жителів села. Ми повинні мати свого газду. В нас був схід селян і призначили нам Віту Копильчук. Вона сама вчителька і наш народ не бачить в ній керівника", - розповіла Суспільному Карпати мешканка Яворова Марія Сенчук.

На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости
На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости. Суспільне Карпати

За словами жінки, селяни готові іти на компроміс. Якщо голова Косівської об’єднаної територіальної громади – проти колишнього очільника села Валерія Коцелівського, який програв вибори на голову ОТГ, вони погоджуються, щоб старостою була інша людина, але не Віта Копильчук.

"Ми хочемо, щоб нам не ставили ультиматум, і прислухалися до нашої думки", – зазначила Марія Сенчук.

Валерій Дутчак стоїть вже близько 30 хвилин. Чоловік їде з Чернівців до Верховини. Каже, що протестувальників підтримує: "Вибрати старосту повинен народ села. Ніхто не буде призначати. Кандидатуру лише можуть подавати з ОТГ, але вибирає народ, бо йому треба з цим старостою жити. Народ свого досягне. Ніхто примусовим порядком призначати буде. Два дні перекривають дорогу, і два рази тут попадаю".

З іншого боку від протестувальників у заторі стоїть Іван Мацко. Чоловік повертається на Тернопільщину: "300 км ще їхати, можуть пропустити одну машину. Нам дискомфорт, а для себе вони добре роблять. Стою хвилин 15. А казали, що щогодини будуть пропускати три машини. То вже би могли пропустити".

Жителі Яворова кажуть, що будуть перекривати дорогу доти, доки до них не приїде керівництво Косівської ОТГ.

Жителька Яворова Галина Данилюк розповідає: "Голову ОТГ обирали люди. Він приїхав (Плосконос - ред.) до нас, говорив зверхньо, назвав наше село найгіршим, хоч наше село – одне з найкращих в Україні. Сказав, що нам ненависний Косів. Це неправда. Ми любимо місто Косів. Поважаємо Юрія Плосконоса як голову ОТГ і хочемо, аби він поважав теж наші рішення і брав до уваги те, що народ хоче".

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст Юрій Стефанчук каже, що на виборах, які відбулися 25-го жовтня, українці обирали тільки голів ОТГ та депутатів. Старост, згідно із законодавством, тепер призначають за поданням голови громади на сесії.

"Багато хто говорить, що ця норма закону закладає вже конфлікт, який відбувається й сьогодні. Але, якщо ми беремо з юридичної сторони, то норма дотримана сьогодні, – обрання старости через голосування депутатів. Фактично депутати, голосуючи за того чи іншого старосту, беруть на себе відповідальність призначення цієї людини на цю посаду", - говорить Юрій Стефанчук.

Рішення про затвердження старостинських округів та старост розглядали на сесії Косівської міської ради. На сесію прийшли і мешканці Яворова. Олександра Мицканюк - одна із них.

Жінка каже: "Кандидатура, яку ви зараз пропонуєте і хочете затверджувати, - ця людина немає довіри в селі ніякої. Прислухайтеся, будь ласка. Ми не вносимо кандидатуру Валерія Коцелівського. Він і сам не хоче. Просто дайте людям компроміс. Ми хочемо запропонувати людину, якій буде довіряти все село".

На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости
На Прикарпатті жителі Яворова перекрили дорогу. Протестують проти призначення старости. Ссупільне Карпати

Натомість, голова об’єднаної громади Юрій Плосконос вважає, що усе відбулося відповідно до закону.

"Якщо громаді села треба заспокоїтися, то я готовий кожен день бути в Яворові. Не розумію, чому вийшов такий негатив. Людина ще не приступила до своїх повноважень. Давайте, нехай вона побуде трохи, а там побачимо. Якщо не будете задоволені, то звернетеся до сесії, і будемо щось вирішувати", – сказав очільник Косівської громади.

На початок