Штучний інтелект вперше керував військовим літаком США

Штучний інтелект вперше керував військовим літаком США

Штучний інтелект вперше керував військовим літаком США
. U.S. AIR FORCE

Військово-повітряні сили США (ВПС США) провели перший тестовий політ, в якому обов’язки другого пілота виконав штучний інтелект під назвою ARTUµ. Незвичайний екіпаж здійснив розвідувальну місію під час імітації ракетного удару.

Як повідомляється у пресрелізі військового відомства, літак-розвідник U-2 Dragon Lady вилетів з авіабази ВПС у Каліфорнії. Під час польоту алгоритм штучного інтелекту відповідав за тактичну навігацію і використання датчиків на борту літака, а перший пілот – майор "Вуду" – керував повітряним судном і координував роботу систем.

Читайте також: Безпілотний транспорт та освоєння Місяця. П'ять амбітних планів компаній до 2030 року

Тестовий політ мав показати, чи зможе ARTUµ співпрацювати з людиною-пілотом, щоб останній мав можливість зосередитися на більш важливих завданнях.

Політ відбувся після трьох років дискусій про те, чи варто застосовувати штучний інтелект в операціях американських ВПС. Технологію розробили у федеральній лабораторії U-2 при командуванні ВПС США. Її планують вдосконалити та перенести на інші системи.

Що відомо

  • Запорізькі конструктори розробили три наземні воєнні безпілотники. Для цього вони використали сучасні воєнні технології: електронний зір, нейронні сітки, штучний інтелект.
  • Мін’юст України розробив і почав використовувати програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту, яке буде аналізувати злочинців і визначати, чи схильні вони в майбутньому порушувати закон знову.
  • В Австралії почали використовувати штучний інтелект для допомоги парам, які хочуть розлучитися.
  • В Індонезії в рамках боротьби проти бюрократії планують замінити два ранги держслужбовців штучним інтелектом.

На початок