У Сумах розповіли, що зміниться в школах із впровадженням нового санітарного регламенту

У Сумах розповіли, що зміниться в школах із впровадженням нового санітарного регламенту

У Сумах розповіли, що зміниться в школах із впровадженням нового санітарного регламенту
. Суспільне Суми

Нові санітарні норми щодо харчування та матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів мають бути впроваджені з 1 січня. Змінюються вимоги до організації харчування, оснащення шкіл комп'ютерною технікою та меблями. Більше про нововведення Суспільному розповіли начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Сумській області Валентина Тищенко та начальниця управління освіти та науки Сумської міськради Антоніна Данильченко.

Що це за документ

"Документ визначає вимоги до шкільних приміщень, їдальні, меблів, навчального обладнання, спортивних майданчиків, прибудинкових територій закладів, тощо. Регламент покликаний визначити гігієнічні стандарти для усіх типів закладів загальної середньої освіти, усіх форм власності, виконання яких дозволить створити безпечні умови для організації освітнього процесу", - розповіла начальниця управління освіти та науки Сумської міської ради Антоніна Данильченко в ефірі Українського радіо Суми.

Вимоги цього регламенту обов’язково враховуються під час будівництва і експлуатації закладів освіти, щоб безпечно облаштувати та обладнати їхню територію і приміщення. Регламент стосується закладів освіти усіх типів і форм власності, а також приміщень структурних підрозділів інших юридичних осіб, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти. "Попередній аналогічний документ - "Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів", був розроблений ще у 2001 році, як бачимо що майже 20 років тому, тому багато в чому вже не відповідав вимогам сучасності", - сказала Данильченко.

Вона також додала, що, на її думку, цінність цього документу в тому, що багато норм були регламентовані листами від різних міністерств. Деякі з них мали рекомендаційних характер, деякі були обов'язкові до виконання. Тепер же всі ці норми зібрані в одному документі, з докладним переліком вимог.

Яких продуктів не буде в меню шкільних їдалень

Незважаючи на те, що в нинішніх санітарних нормах теж є перелік заборонених продуктів, з Нового року, їх кількість збільшиться. "Це кондитерські вироби, це продукти, які містять трансжири, які пройшли промислову обробку. Якщо до цього часу в меню дітей були оброблемі продукти з м'яса - ковбаси, сосиски, то тепер їх не буде. Оброблені продукти рибного походження, консерви, гриби. Не буде точно чипсів, снеків. Якщо ми говоримо про масло - то це повинно бути масло з молочними жирами. Якщо ми говоримо про сир - те саме. Дуже важливо, що в санітарному регламенті на сьогоднішній день запроваджено зниження вмісту цукру і вмісту солі. І, якщо ми говоримо про соки, то вони мають бути пастеризовані, але без підсолоджувачів", - розповіла начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Сумській області Валентина Тищенко.

Читайте також: Без ковбаси та консервантів: що зміниться в їдальнях сумських шкіл після нового року

Будуть запроваджені також нові вимоги до дієтичного харчування. Його надаватимуть, якщо є відповідна медична довідка. Збільшать кількість овочів та фруктів у шкільному меню та зобов'яжуть готувати рибу принаймні раз на тиждень.

Також Антоніна Данильченко наголосила, що питний режим шкыл взагалі тепер не передбачає питних фонтанчиків, має бути тільки бутильована вода.

Норми для туалетів

За новим регламентом, у всіх школах мають бути внутрішні туалети, до яких є певні вимоги. "Внутрішні туалети обладнують в будь-якій школи, незалежно чи то сільська, чи то міська. З точки зору етичних норм в туалетах запроваджуються непрозорі перегородки. Вони мають зачинятися. Крім того передбачається доступ до санвузлів дітей з особливими потребами", - говорить Валентина Тищенко.

Комп'ютери та меблі

"З 1 січня буде повністю заборонене використання комп'ютерної техніки з електронно-променевими трубками. Мають бути монітори рідкористалічні або LED із діагоналлю не менше 16 дюймів. Якщо це ноутбук - то не менше 14 дюймів. Але при цьому з окремо винесеною мишкою і клавіатурою для того, щоб дітям було зручно користуватись", - розповіла Валентина Тищенко.

"Не дозволяється одночасна робота за комп’ютером двох і більше дітей. Виписана також робота з технічними засобами, то виписали навіть певні вимоги скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час уроків. При чому виписали для учнів 1 класів, 2-4 класів, 5-7, 8-9, 10-11 окремо", - додає Антоніна Данильченко.

За новими нормами, у школах може бути бездротове чи дротове підключення до інтернету. Роутери мають бути встановлені на висоті не менше 2 метрів від підлоги та виключатися в позанавчальний час.

Меблі повинні бути мобільними, щоб була можливість організувати роботу в малих групах.

Транспорт для школярів

Учні, які проживають далі, ніж за 2 км від школи, мають бути забезпечені підвезенням. "Учнів початкових класів, зокрема першого класу, ми уже набирали до школи відповідно до територій, які були закріплені засновником. А отже, не повинно бути якщо ми будемо говорити про місто, багато таких дітей які дуже далеко навчаються від школи. Для цього, якщо говорити про наше місто, не має таких важливий передумов, особливо для учнів першого класу", - говорить Данильченко.

Читайте також: Які проблеми чекають на школи через новий санітарний регламент. Пояснює освітній омбудсмен

Які ще нововведення

Новий документ приділив увагу розкладу дітей, говорить Антоніна Данильченко. "За старими правилами учні 2-4 класів могли брати участь у прибиранні території школи, а учні 5-11 - у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки, підмітати і так далі. У новому регламенті - обота із самообслуговування має проводитесь за участі педагогічних медичних працівників і не перевищувати 1 годину на тиждень. Є правило що під час самообслуговування учні повинні тримати власне робоче місце у чистоті і прибирати за собою сміття. Ось саме самообслуговування, не прибирати якусь велику територію, а самообслуговування, і не перевищувати годину на тиждень", - розповіла вона.

На початок