У Сумах підприємці прийшли до Будинку рад з протестом проти локдауну

У Сумах підприємці прийшли до Будинку рад з протестом проти локдауну

У Сумах підприємці прийшли до Будинку рад з протестом проти локдауну
. Суспільне Суми

Зранку 18-го грудня в Сумах на площі Незалежності зібралися близько півсотні людей. Вони протестували проти заборони працювати підприємцям під час локдауну та запровадження касових апаратів.

"Прийшов на мітинг за право праці. Підприємства на жаль в карантин не будуть працювать. Хочемо звернутися до уряду, до депутатів обласної ради, до президента: будь-ласка, дайте нам працювать", – каже підприємець В’ячеслав Качан

У Сумах підприємці прийшли до Будинку рад з протестом проти локдауну

"Ми прийшли відстоювати своє право на працю. Нам надо, щоб нам залишили спрощену систему оподаткування. Закони ось 3853-1, 3853-2, 3993. Ну нас пока влада не чує. Наші люди стоять в Києві на Майдані, і ми будем стоять до побєдного конця", – говорить підприємиця Наталія Столбова.

20 підприємців пустили на засідання сесії Сумської обласної ради. На засіданні їм надали слово і підприємці звернулись до облради з проханням підтримати звернення до Президента про ухвалення законопроєктів 3853-1, 3853-2 та 3993. Ці законопроєкти про збереження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

"Обласна рада – це представники людей на місцях. Міські підприємці сплачують податки до місцевих і обласних рад, і якщо обласна рада на місцях нас не підтримає, про що ми можемо тоді розмовляти? Я сподіваюсь, нам сьогодні підуть назустріч, і сьогодні обласна рада прийме рішення і направить листи з проханням підтримати закони", – каже підприємець Богдан Калініченко.

Звернення до Президента від сумських підприємців підтримали 37 депутатів облради із присутніх 56. "За" проголосували представники всіх фракцій, окрім "Слуги народу". Від цієї фракції один депутат утримався і 14 не голосували. Керівник фракції Микита Баня зазначив, що підтримують підприємців, але не підтримали звернення, бо воно ультимативне.

"Ми не готові приймати недоопрацьовані документи, де не прописані деталі, де немає якоїсь певної конкретики. Наша пропозиція – створити робочу групу фахівців, які розуміються на цих питаннях, вивчити це питання і звернутися з ним до Верховної Ради", – зазначає голова фракції "Слуга народу" в Сумській обласній раді Микита Баня.

У Сумах підприємці прийшли до Будинку рад з протестом проти локдауну

Що відомо

  • Понад триста підприємців із Сумщини мітингували у Києві у вівторок 15 грудня.
  • Верховна рада у першому читанні та в цілому підтримала ініційований президентом Зеленським законопроєкт №4439-д щодо відтермінування обов’язкового застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями.
  • Проєктом закону пропонується відтермінування до 1 січня 2022 року обов'язкового застосування касових апаратів для фізичних осіб-підприємців, що є платниками єдиного податку другої-четвертої груп.
  • Також законом скасовуються штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).
  • На початку листопада у парламенті вже зареєстрували законопроєкт, який передбачає відтермінування на один рік застосування касових апаратів для спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу.
  • Протягом усього розгляду питання у парламенті до стін Верховної ради виходять активісти з акціями Save ФОП, вимагаючи ухвалити законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів. Аналогічні акції відбувалися в інших містах країни.
На початок