Шулявський стовпопад. Експерт назвав можливі причини

Шулявський стовпопад. Експерт назвав можливі причини

Ексклюзивно
Шулявський стовпопад. Експерт назвав можливі причини
.

На сьогодні в Україні немає ефективної служби контролю за якістю виконання будівельних робіт. Раніше якість таких робіт контролювала Державна архітектурна будівельна інспекція, але станом на сьогодні інспекція може перевірити лише готовий об’єкт, в ефірі Українського радіо розказав президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

Серед можливих причин падіння електроопор на Шулявському шляхопроводі експерт вказав неякісну роботу будівельників: "Скидається на те, що влада дуже поспішала здати об’єкт, аби кияни побачили перед виборами, як жваво працює наша будівельна галузь. У результаті цього поспіху, дехто з майстрів погано закріпив опори".

Експерт пояснив, що раніше якість таких робіт контролювала Державна архітектурна будівельна інспекція, але станом на сьогодні інспекція може перевіряти лише готовий об’єкт, провести детальний аналіз вузлів або стиків вона не спроможна.

"В Україні відсутній дієвий інструмент перевірки якості будівельних матеріалів та робіт", – стверджує Салій.

За його словами, такої ситуації можна було уникнути, якби Київська міська рада добровільно приєдналася у всіх своїх підрядах і генпідрядах до Міжнародної федерації інженерів і консультантів "FIDIС", яка в 104 країнах світу перевіряє якість робіт та матеріалів.

"Зараз в Україні набирає обертів цікавий рух під назвою "BIM-проєктуванняBIM-проєктування - це інформаційне моделювання об’єктів. За допомогою BIM технології створюється інформаційна модель, яка забезпечує точне бачення проєкту в цілому.", за яким в електронному вигляді промальовується увесь проєкт. У ньому видно усе до останнього цвяха. Якщо оновлена Держархбудінспекція буде приймати ці BIM-проєкти в електронному вигляді від замовників, у них зникне можливість цупити матеріали й затягувати строки здачі", – розказав Салій.

Він пояснив, що BIM-проєктування дозволяє підв’язувати сертифікати виробників будівельних матеріалів. Тобто при цьому проєктуванні розслідування таких випадків займатиме 15 хвилин за комп’ютером, де буде інформація про те, що впало, і який робітник за це несе відповідальність.

Що відомо

  • 15 грудня у Києві на Шулявському шляхопроводі близько 15:30 впали три опори освітлення, пошкодивши 9 автомобілів. Рух транспорту на шляхопроводі був перекритий в обох напрямках, це викликало величезні затори.
  • Мер Києва Віталій Кличко заявив, що за ремонт опор освітлення несе відповідальність генпідрядник. Комунальне підприємство з будівництва шляхо-транспортних споруд збирається судитися з компанією-підрядником, аби та відшкодувала пошкоджені ліхтарями автомобілі киян.
  • У Київській міській прокуратурі, за фактом падіння електростовпів на шляхопроводі розпочато кримінальне провадження за статтею "Порушення правил, що стосується безпечної експлуатації будівель і споруд".
  • Старий Шулявський міст частково обвалився 27 лютого 2017 року. Відкриття відреконструйованого шляхопроводу відбулось наприкінці грудня 2019 року. Підрядник надав гарантію на якість робіт – 50 років.
  • Довжина нового шляхопроводу становить 158 метрів, він має шість смуг. За оцінками фахівців, після реконструкції пропускна спроможність шляхопроводу збільшилася на 20%. Загальна вартість реконструкції становить близько 1 млрд грн.
На початок