Військові, волонтери, рятувальники. Українці визначили, кому найбільше довіряють

Військові, волонтери, рятувальники. Українці визначили, кому найбільше довіряють

Опитування
Військові, волонтери, рятувальники. Українці визначили, кому найбільше довіряють
.

Українці найбільше довіряють Збройним силам, волонтерським організаціям та рятувальникам. Найменше довіри викликають російські ЗМІ та чиновники.

Про це свідчить опитування соціологічної служби Центру Разумкова.

Так, військовим найбільше довіряють 69% опитаних, 66% - волонтерським організаціям, 64% - Державній службі надзвичайних ситуацій. Ще 62% громадян довіряють церкві, 59% - добровольчим батальйонам та 58% - Державній прикордонній службі, 55% - Національній гвардії, 52% - українським ЗМІ.

Окрім того, 58% опитаних довіряють голові міста або селища, в якому проживають, 52% - раді міста або селища, 46% - громадським організаціям.

Водночас 80% висловлюють недовіру російським медіа, 78% - державному апарату, 77% - судам. Українці також не довіряють Верховній раді (76%), уряду (75%), комерційним банкам (73%), політичним партіям (72%), Вищому антикорупційному суду (70%), Конституційному суду (70%), Національному антикорупційному бюро (70%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (70%), прокуратурі (70%), Національному агентству з питань запобігання корупції (70%), Верховному суду (68%), місцевим судам (67%), президенту (62%), Національному банку (61,5%), національній поліції (52%), профспілкам (52%), Службі безпеки (47%).

Як свідчать дані опитування, 20% українців переконані, що чинна влада краща за попередню, 30% - вважають, що влада стала гіршою, 41% опитаних переконані, що чинна влада ніяк не відрізняється від попередньої.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 грудня 2020 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Що відомо

  • У порівнянні з показниками листопада 2020 року, станом на 16 грудня довіра до військових, волонтерів та працівників ДСНС підвищилася. За даними опитування центру Разумкова від 10 листопада серед державних та суспільних інститутів найчастіше довіра висловлювалася до Збройних сил (їм довіряли 66% опитаних), церкви (62%), Державної служби з надзвичайних ситуацій (60%), волонтерських організацій (60%), Державної прикордонної служби (55%).
  • Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування щодо суспільно-політичних настроїв українців. За результатами дослідження, у порівнянні з липнем кількість невдоволених діями президента Володимира Зеленського у вересні 2020 року зросла та сягнула 57%.
  • За даними соціологів, у липні рівень довіри українців до Зеленського становив 44%, що є вищім показником ніж у Порошенка та Януковича за той самий період каденції.
  • Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", у липні 2020 року лише 16% українців схвалили роботу Верховної ради. Водночас 73% респондентів діяльністю народних депутатів були не задоволені.

На початок