Які ялинки підготували для продажу на новорічні свята на Херсонщині

Які ялинки підготували для продажу на новорічні свята на Херсонщині

Які ялинки підготували для продажу на новорічні свята на Херсонщині
. Суспільне Херсон

Близько тисячі новорічних ялинок планують реалізувати у Олешківському лісомисливському господарстві до кінця грудня. Щодня тут купують до 50 дерев, розповіла представниця підприємства Юлія Хомченко. Як відбувається їх заготівля, бачило Суспільне.

"Це - рубка догляду. Такі рубки у нас ведуться постійно. І влітку, і взимку, восени. Де загущене насадження, де дерево, яке відстало у рості, ми його прибираємо, щоб дати змогу рости дереву, яке стоїть поряд", - говорить начальниця лісового відділу Олешківського лісомисливського господарства Юлія Хомченко.

Зазвичай, такі дерева йдуть на дрова для населення, але взимку, говорить Юлія Хомченко, коли є попит, верхівки зі спиляних дерев продають на ялинковому базарі у лісгоспі. Всі дерева, які тут продають, за словами працівниці лісгоспу, оздоблені спеціальним чипом.

"Обов’язково повинна бути така бірка-затяжка, на якій є тут штрих-код, це обов’язково. Це значить, що ялинка легальна. Її можна перевірити через будь-який смартфон. Де вона зростала, з якої вона області, яке лісництво, квартал і з якої вирубки ця ялинка".

Оксана Архіпова четвертий рік поспіль обирає для себе ялинку у горщику. На подвір’ї, говорить, у неї п’ять ялинок різних розмірів:

"Це перша наша ялинка. Їй понад 4 роки. Висока вже. Завжди її наряджаємо на Новий рік, не хворіла жодного разу, одразу прийнялася. Ми її дуже любимо. Ми купуємо такі, тому що вважаю, купувати ялинки звичайні вже не актуально, треба берегти ліс".

Фітосанітарні інспектори обласної Держпродспоживслужби перевірили ялинки на шкідників.

"2020 року наші державні фітосанітарні інспектори, співробітники нашого управління візуально і за допомоги феромонних пасток проводили обстеження лісонасаджень і на Херсонщині не виявлено ніяких карантинних організмів: ні вусачів, ні короїдів, ні інших. Тому ці ялинки є безпечними", - говорить головна спеціалістка управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Херсонській області Євгенія Чернишова.

У Олешківському лісомисливському господарстві говорять, цьогоріч ялинки продають трохи дешевше, ніж минулого. Двохметрова сосна коштує 120 гривень.

Наталія Тимофєєва, Ігор Педченко.

На початок