Кількість переходів до ПЦУ знизилася через пандемію СOVID-19 — Епіфаній

Кількість переходів до ПЦУ знизилася через пандемію СOVID-19 — Епіфаній

Кількість переходів до ПЦУ знизилася через пандемію СOVID-19 — Епіфаній
. УНІАН

З моменту створення у 2018 році до Української православної церкви приєдналося близько 600 парафій Московського патріархату. Проте, протягом 2020 року до ПЦУ перейшли тільки п'ять парафій.

Про це заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній на пресконференції, передає кореспондент Суспільного Євгеній Шульгат.

Серед причин уповільнення переходу, Епіфаній називав пандемію коронавірусу, перешкоджання з боку місцевої влади та російської православної церкви.

“На місцях було багато супротиву від місцевих чиновників, які призупиняли реєстрацію. Переходи не реєструють інколи в обласних адміністраціях. По кожній практично парафії, яка приєдналася до православної церкви України з боку російської православної церкви, є відповідні позови в судах - тобто є намагання налякати інших, показати, що ось, якщо ви перейдете, ми будемо вам чинити спротив” – каже Епіфаній.

За даними переліку релігійних організації, які підпадають під дію частини 7 статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" 2020-му році до ПЦУ перейшли тільки п'ять парафій:

  • село Мусіївка Дніпропетровської області;
  • село Галинівка Волинської області;
  • село Борисів, Хмельницької області;
  • село Кореща, Полтавської області;
  • село Гринцява, Івано-Франківська область.

За його словами, після пандемії коронавірусу очікується нова хвиля переходів парафій із Московського патріархату до ПЦУ.

Що відомо

  • 13 листопада Православна церква України скасувала богослужіння у вихідні у Софії Київській через запроваджений урядом "карантин вихідного дня". Він діяв до 30 листопада.
  • Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент звернувся до послів країн- постійних членів Радбезу ООН з проханням захистити права та майно ПЦУ в окупованому Криму. Міністерство закордонних справ України готує офіційні ноти до держав.
На початок