Самогубств на Рівненщині не меншає. Експерти радять, як виявити і допомогти людині

Самогубств на Рівненщині не меншає. Експерти радять, як виявити і допомогти людині

Ексклюзивно
Самогубств на Рівненщині не меншає. Експерти радять, як виявити і допомогти людині
. Суспільне

Щотижня на Рівненщині фіксують від трьох до семи самогубств. Це дані за грудень та листопад, які внесені у інформаційні довідки ДСНС. Більшість самовбивць – люди похилого віку. Суспільне з'ясовувало, як можна допомогти собі та рідним вийти з кризового стану та залишитися жити.

Що змушує до суїциду

Рівненські психіатри у прямому етері "Тема дня" на Українському радіо Рівне розповіли про те, як виявити ознаки суїцидальних намірів у близьких. Головне, кажуть лікарі, не дозволяти людині залишитися сам на сам з проблемами.

"Свою роль у намірах відіграють стресові фактори як першопричини виникнення суїцидальних намірів. Є зв'язок між самогубством і психологічним розладами. Часто це явище стає наслідком зловживання алкоголем чи наркотичної залежності", – пояснила практична психологиня обласного центру громадського здоров'я Тетяна Радченко.

Також спеціалістка зауважила, що варто звертати увагу на сигнали, які подають близькі чи знайомі люди – близько 80% самогубців попереджають про свої наміри заздалегідь.

Психологи та психіатри запевняють, що найбільшому ризику піддаються самотні люди, люди з фінансовими труднощами, ті, які втратили роботу, впевненість у завтрашньому дні, люди які повернулися з війни чи втратили близьких та ті, у кого проблеми з фізичним здоров'ям – невиліковні або довготривалі хвороби тощо.

Закон дозволяє примусове лікування

Серед самовбивць найбільше жінок, каже лікарка-психіатриня амбулаторії Центру психічного здоров'я населення Софія Дзідзоєва. Жінки більш емоційніші і відчувають меншу захищеність, тому їм більше притаманна суїцидальна поведінка.

"Суїцидальна спроба – це наслідок небажання жити таким життям, яким живе людина. Це необхідність надання невідкладної допомоги, бо це загроза для життя. Згідно з Законом "Про психіатричну допомогу", то пацієнт повинен таку медичну допомогу отримати. Навіть якщо він від неї відмовляється", – каже Софія Дзідзоєва.

Історія жінки

Думки про самогубство з'явилися у пані Ольги після того, як вона втратила зір. Жінка розповіла, що в 16-річному віці травмувалася, що позначилося на її здатності бачити. Тоді лікарі відмовилися її лікувати через нестачу коштів.

"Я хотіла піти з життя тричі. Мене зупинили перший раз лікарі, другий раз… не знаю. А третій раз – сам Бог. Я була фізично здорова, і в 16 років приїхала додому абсолютно розумна, фізично здорова людина. А дівчата ходили гуляти до хлопця. Було навіть таке, що прийшла в садок, помацала дерево, а дерево цвіте… Я весь цвіт навпомацки обірвала, бо не могла думати, що воно цвіте, а я його не бачу", – поділилася слухачка Ольга.

Бажання померти, каже жінка, вона переборола, освоїла професію масажиста та цілком задоволена своїм життям сьогодні.

Умертвляють себе після коронавірусу

Однією з причин збільшення випадків самогубств в Україні та світі стала і пандемія. Лікарі зазначають, що викликати такі думки може нестача кисню, спровокована хворобою.

"При COVID-19 присутня гіпоксія, яка погіршує наявні розлади психіки. В більшості випадків це важкий перебіг у людей літнього віку, які залишаються самі, без підтримки та фінансів. Ізоляція погіршила стан через неможливість спілкуватися. Раніше люди могли говорити, а тепер існує соціальна дистанція", – розповів лікар-психіатр Рівненського центру психічного здоров'я населення Іван Барчук.

Відсутність спілкування та підтримки збільшує ймовірність аутоагресії. Софія Дзідзоєва доповнила, що це стосується і підлітків. Відсоток спроб у них набагато вищий, ніж у дорослих. Втім, зазначає лікарка, підлітковий вік не має такої цінності життя, усвідомлення небезпеки, ризику, що це кінець.

Також причинами дитячих самогубств стають гормони, перші дорослі емоції, непорозуміння з батьками, іншими дітьми тощо.

Як виявити суїцидальні наміри

Лікарі зійшлися на тому, що варто слідкувати за зоровим контактом особи, у якої підозрюється суїцидальна схильність. Часто люди з депресивним станом чи з психологічними порушеннями уникають зорового контакту. Їх потрібно обережно розпитувати про те, що відбувається.

"Потрібно дивитися на тіло, бо інколи самогубству передує самопошкодження. Ті, хто чинив самопошкодження в минулому, у них ризик самовбивства збільшується у 30 разів", – каже Софія Дзідзоєва.

Важливо звернути увагу, що людина з досить високою самооцінкою чи власними домаганнями може також мати викривлене бачення: коли в неї щось не виходить, трапляються якісь проблеми – це посилює тенденцію до суїциду, каже Тетяна Радченко.

Лікарі радять не мовчати

Головною порадою лікарів стало не боятися говорити про свої проблеми. Ймовірність бути почутим та отримати необхідну допомогу досить висока і це може допомогти зберегти життя.

"Коли людина розчаровується в житті, не бачить сенсу, то думає, що самогубство – це і є єдиний вихід. Але це та ж сама потреба реагування на критичну ситуацію. Під впливом обставин ми можемо міняти свою думку. Але на цьому етапі потрібна консультація спеціаліста, зокрема, лікаря-психіатра", – сказала Тетяна Радченко.

Вона порадила обмежитися у споживанні інформації негативного забарвлення та максимально обмежити агресивні новини. Натомість краще слухати улюблену музику, багато гуляти та спілкуватися з близькими людьми.

"До психологів часто звертаються близькі люди, родичі суїцидників по допомогу. Медичну консультацію можна отримати, зателефонувавши на "гарячий" номер служби порятунку, до кризових центрів, на телефонні гарячі лінії для консультування людей, схильних до самогубства", – розповіла психологиня.

Вона радить якнайбільше спілкуватися з рідними, адже це і є першим кроком на шляху до оздоровлення.

Що відомо

  • За перший тиждень грудня сталося сім випадків самогубств. За даними речника ДСНС Рівненської області, випадки зафіксували у Березнівському, Володимирецькому, Дубенському, Гощанському, Сарненському, Млинівському і Корецькому районах.
  • Більшість самовбивць – люди похилого віку.
  • За 2019-й рік у Рівненській області зафіксували 140 випадків самогубств. За 8 місяців 2020-го року – 144 випадки.
  • Україна стала лідером самогубств у 2019-му році за даними ВООЗ. Серед молоді у віці від 15 до 30 років суїциди – найпоширеніша причина смерті після дорожніх аварій.
На початок