Google відновив роботу сервісів після збою та повідомив причину

Google відновив роботу сервісів після збою та повідомив причину

Оновлено
Google відновив роботу сервісів після збою та повідомив причину
.

14 грудня стався глобальний збій у роботі сервісів Google по всьому світу. Станом на 15:00 за київським часом роботу сервісів відновлено. В українському сегменті Goole, зокрема, спостерігалися перебої в роботі пошти Gmail, Youtube, хмари Google Drive, Google Docs, карт Google Maps. У компанії повідомили, що збій стався через проблеми з квотою внутрішнього сховища.

Яка причина збою

Google пояснили глобальний збій проблемами з квотою внутрішнього сховища. Це призвело до перебоїв у роботі всіх сервісів, що потребують від користувачів входу в систему.

"Сьогодні о 3.47 ранку за тихоокеанським часом Google відбулось відключення системи автентифікації протягом приблизно 45 хвилин через проблему з внутрішньою квотою пам’яті. Це було вирішено о 04:32 за тихоокеанським часом, і всі служби тепер відновлені", – йдеться у повідомленні.

Як повідомив Суспільному директор Google Ukraine Дмитро Шоломко, українське представництво не змогло оперативно з'ясувати у центральному офісі компанії в США, що сталося, оскільки не працювали сервіси, за допомогою яких ведеться листування.

"Розуміння не маю, що там сталося, тому що у мене, як і в усіх інших, просто не працюють сервіси Google. Тому я не знаю, що робиться зараз. Ніхто нічого не знає, тому що ні в кого нічого не працює. Тут зараз така ситуація, що невідомо нічого. Може хтось і знає, але треба до Каліфорнії достукатися", — сказав він.

За словами Шоломка, він не знає, коли це станеться і "жодної доступної інформації немає взагалі".

"Ми нічого не намагаємося робити, тому що нічого не працює. Взагалі. Немає доступу ні до чого. Тут можна тільки в рельсу стукати, але в Каліфорнії цього не почують", — додав директор Google Ukraine.

"Падіння" та відновлення

Проблеми з роботою пошукової системи почали спостерігатися в українському сегменті приблизно о 14:00 14 грудня. Подекуди сервіси видавали помилку 500, писали, що "щось пішло не так" і те, що сервіс не може обробити запит.

"Ми усвідомлюємо, що зараз у багатьох із вас виникають проблеми з доступом до YouTube — наша команда знає про це та розглядає їх. Ми повідомимо вас тут, як тільки отримаємо більше новин", — йшлося в офіційній заяві YouTube у Twitter.

Скріншот з YouTube
Скріншот з YouTube. Скріншот з YouTube

У випадку з Google Maps сервіс повідомляв, що "не вдається підключитися", а з поштою, що "звіти користувачів вказують на проблеми з Google". Водночас станом на 14:31 доступ до Gmail відновився, однак, наприклад, сервіс не міг синхронізувати контакти.

Пошта Gmail
Пошта Gmail. Пошта Gmail

Разом із тим, у режимі "інкогніто" всі сервіси працювали, що дозволяє припустити виникнення проблем у системі авторизації користувачів. Згідно з даними сервісу Downdetector, проблеми спостерігалися в Європі та США.

Дані Downdetector
Дані Downdetector. Дані Downdetector

Станом на 15:00 14 грудня роботу сервісів Google, переважно, було відновлено.

"Проблема з Gmail повинна бути вирішена для переважної більшості користувачів, яких вона торкнулася. Ми продовжимо роботу по відновленню служби для решти користувачів, але жодних подальших оновлень на панелі стану Google Workspace не буде. Будьте впевнені, що надійність системи є головним пріоритетом Google і ми постійно удосконалюємо наші системи ", - йдеться у повідомленні Google Workspace Status Dashboard.

Аналогічні меседжі опубліковані на сторінках усіх сервісів компанії, які зачепив глобальний збій.

Раніше Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки та оборони попередив про високий рівень кіберзагрози на тлі атаки на державні установи США, здійсненої хакерами, яких пов’язують із російськими спецслужбами.

Що відомо

  • 13 грудня стало відомо, що хакери, яких пов’язують із російськими спецслужбами, організували масштабну кібератаку, яка мала за мету отримати доступ до інформації урядових агентств США.
  • За наявними даними, у межах шпигунської кампанії, яка тривала протягом кількох місяців, хакери змогли зламати комп’ютерні мережі Міністерства фінансів, Національного управління з телекомунікацій і інформації та інших держустанов, а також американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка має як державні, так і комерційні контракти.
  • Хакери змогли отримати доступ до системи, підробивши оновлення, яка випускає IT-компанія SolarWinds. Вона обслуговує урядових замовників, зокрема, органи виконавчої влади, збройні сили та спецслужби США.
  • 20 серпня 2020 року протягом приблизно шести годин глобальне відключення електрики порушувало роботу Google, зокрема Gmail, Google Drive, Google Docs, Google Meet, і Google Voice. Користувачі скаржилися, що їм не вдавалося завантажувати файли в Gmail і передавати їх. Google визнав всесвітній збій в роботі Причина технічної проблеми публічно не відома.
На початок