Де зберігають один із найстаріших роялів Волині

Де зберігають один із найстаріших роялів Волині

Де зберігають один із найстаріших роялів Волині
. Суспільне Волинь

У картинній галереї культурно-мистецького центру "Красне" зберігають один із найстаріших роялів Волині. Інструменту майже півтора століття, - розповіла Суспільному його власниця, співачка Алла Опейда.

Рояль колись подарували співачці її батьки. На ньому жінка грає з п'яти років. Каже: тоді й не здогадувалася про багату історію інструменту.

Де зберігають один із найстаріших роялів Волині
Суспільне Волинь

Щоб дізнатись походження роялю Алла Опейда звернулася до фахівців з антикварних речей з митної служби. "Вони мені віднайшли, що цей рояль датується 1878 роком і був такий майстер Антоніо Гофер саме у Варшаві.В музеї у Варшаві в Національному музеї декілька екземплярів суто такого роялю", - розповіла співачка.

Інструмент виготовлений з червоного дерева, має різьблення та інкрустацію із каміння.

Майже 50 років рояль стояв у Алли Опейди вдома. Нещодавно, каже вона, із відкриттям у культурно-мистецького центру "Красне" співачка перевезла старовинний інструмент туди. "Приємно, що такий рояль зберігся. Це однострунка. Він розстроєний. На ньому грати неможливо.Але тут він є окрасою цієї картинної галереї", - каже власниця роялю.

Викладач фортепіано та органу Волинського коледжу культури і мистецтв імені Стравінського Петро Сухотський розповів Суспільному, що рояль Алли Опейди - один із найстаріших в області. Старший за нього інструмент зберігають у садибі Лесі Українки в Колодяжному. Інструмент був виготовлений у 1860 році.

Читайте також: "На Волині руйнується будинок Лесі Українки. Як рятуватимуть садибу письменниці"
На початок