Як не отруїтися чадним газом в опалювальний сезон. Поради експертки

Як не отруїтися чадним газом в опалювальний сезон. Поради експертки

Ексклюзивно
Як не отруїтися чадним газом в опалювальний сезон. Поради експертки
. Ілюстративне фото: Facebook/Держслужба з надзвичайних ситуацій

Керівниця відділу забезпечення запобігання надзвичайним ситуаціям у житловому секторі департаменту ДСНСДержавна служба України з надзвичайних ситуацій, полковниця служби цивільного захисту Валентина Шаповалова розповіла, які засоби опалення є небезпечними та як убезпечити себе від отруєння чадним газом у власній оселі.

"Чадний газ – небезпечний вбивця. Він не має ні кольору, ні запаху. Його дуже важко відчути. Щороку напередодні опалювального сезону ДСНС закликає громадян дотримуватися елементарних правил. Насамперед це стосується людей, які живуть у сільській місцевості, де поширене пічне опалення. Необхідно витрусити сажу, почистити димар, перевірити справність. Це елементарні речі, які можуть зберегти життя", – розповіла Шаповалова в ефірі Українського радіо.

За її словами, часто у житлових приміщеннях люди, бажаючи зберегти тепло, зачиняють витяжки, коли ще не прогоріло паливо, що також може призвести до трагедії. Крім того, встановлення пластикових вікон також підвищує ризик отруєння і у цьому разі варто подбати про додаткову вентиляцію.

Шаповалова нагадала, що за чинним законодавством відповідальність за безпеку в житлі несе сам господар.

"Якщо у людини виникли якісь сумніви щодо того, чи його система опалення встановлена правильно і відповідним чином працює, то вона може звернутися у будь-який районний чи територіальний підрозділ ДСНС і попросити перевірити. Але це не значить, що це наша робота, тому що цим повинні займатися фахівці", – пояснила вона.

Шаповалова розповіла про правила безпеки, які насамперед потрібно пам'ятати:

  • у жодному разі не використовувати опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі;
  • під час установки газової колонки чи котла необхідно передбачити окремий димар для відведення продуктів згорання;
  • не можна зачиняти витяжку, коли ви використовуєте тверде паливо, поки воно повністю не перегорить.

Експертка додала, що під час сильного вітру, дощу чи туману у димовому каналі може виникнути зворотна тяга, внаслідок чого продукти згоряння газу залишаються в приміщенні, тому треба бути особливо уважними і при користуванні газовими приладами з організованим відводом продуктів згорання, і з пічним опаленням.

Читайте також

Витік газу. Як виявити і що робити в разі отруєння

Як безпечно обігріти житло. Пояснюють рятувальники

На початок