Загибель школяра-пішохода: на Рівненщині батьки вимагають встановити світлофор

Загибель школяра-пішохода: на Рівненщині батьки вимагають встановити світлофор

Загибель школяра-пішохода: на Рівненщині батьки вимагають встановити світлофор
. Суспільне Рівне

У селищі Клевань на Рівненщині батьки учнів ліцею, поблизу якого у четвер, 3 грудня, на пішохідному переході загинув хлопчик, зібралися з вимогою встановити на цьому місці світлофор. Кажуть, з відповідним проханням неодноразово зверталися в Службу автодоріг, але їм відмовили.

Однією із причин, за словами батьків, була незначна кількість ДТП на цій ділянці дороги. Шляховики кажуть: зараз думають, як зробити цю ділянку безпечнішою.

Чому хочуть світлофор

Бабуся 8-річного хлопчика, який загинув 3-го грудня на цьому пішохідному переході, прийшла підтримати батьків у їх проханні.

Світлофор у Клевані
Суспільне Рівне

"Цей перехід став останньою дорогою для мого онука. Ми часто його забирали. А це каже: "Бабусю, я вже дорослий". Я його провела, бо йшла на роботу, і він пішов в школу. А зі школи вже не повернувся", – пригадує Тамара Яцук.

Того дня третьокласник, повертаючись зі школи, яка знаходиться за декілька метрів від пішохідного переходу, потрапив під колеса вантажівки.

Світлофор у Клевані
Суспільне Рівне

Через Клевань проходить траса Рівне-Луцьк. Місцеві кажуть: переходити дорогу по "зебрі" і складно, і страшно, адже, автомобілі тут майже ніколи не зменшують швидкість.

Світлофор у Клевані
Суспільне Рівне

У вівторок, 8 грудня, батьки учнів, які навчаються в Клеванському ліцеї, зібралися, аби підготувати звернення до відповідних служб з вимогою встановити на місці нерегульованого пішохідного переходу світлофор.

Світлофор у Клевані
Суспільне Рівне

"Ми зверталися неодноразово. В 2016-му році і депутат звертався в Укравтодор. Але прийшла відмова, у якій писало, що сталося тільки три ДТП. То в мене запитання до чиновників: скільки ДТП має статися, щоб зробили нам світлофор ручного керування?Дітки переходять цей пішохідний перехід кожний день. Дорогу дуже важко перейти", – розповідає жителька селища Клевань Ольга Симонович.

"Скільки має статись ДТП?": на Рівненщині батьки вимагають встановити світлофор на переході
Суспільне Рівне

"Тут же ж навіть знаку немає, що школа тут є. Якісь обмежувальні знаки мають бути. І ми будемо боротися, щоб відреагували на наші заяви", – розповідає жителька с. Застав'я Людмила Павленко.

Наразі, за словами пані Людмили, забрали близько 70-ти підписів. Вимоги планують відправити до керівництва Служби автодоріг та Патрульної поліції.

Позиція шляховиків

Зі слів речника Служби автодоріг області Дмитра Леонтіюка, цей пішохідний перехід не є місцем концентрації ДТП. Водночас фахівці все ж вивчають можливість зробити це місце більш безпечним.

Загибель школяра-пішохода: на Рівненщині батьки вимагають встановити світлофор
Дмитро Леонтіюк

"Ми зараз шукаємо оптимальний і по фінансуванню, і по терміну реалізації варіант. Зокрема, розглядається варіант облаштування світлофора або жовтого миготливого, або з викликом на вимогу. Далі буде діалог з органами місцевого самоврядування", – коментує речник Служби автодоріг області Дмитро Леонтіюк.

Алгоритмів пропонують два:

  1. або Служба автодоріг та Укравтодор зроблять це самотужки, але це тривалий процес, пов'язаний із тендерними закупівлями;
  2. або частину робіт, зокрема, по виготовленню та затвердженню схеми організації дорожнього руху на вказаній ділянці візьме на себе орган місцевого самоврядування. Цей процес, за словами речника Служби автодоріг, є швидший.

Заступниця Клеванського сільського голови Ірина Тимощук повідомила, що селищна рада готова в разі необхідності профінансувати цю потребу.

На початок