Боб Ділан продав права на всю свою творчість студії Universal Music Group

Боб Ділан продав права на всю свою творчість студії Universal Music Group

Боб Ділан продав права на всю свою творчість студії Universal Music Group
. AP

79-річний американський співак Боб Ділан (справжнє ім'я Роберт Ціммерман) продав права на весь свій бек-каталог Усі музичні твори, які раніше виробляв звукозаписувач або компанія звукозапису.студії звукозапису Universal Music GroupUniversal Music Group, раніше MCA Music Entertainment Group — холдинг лейблів звукозапису в музичній індустрії, що входить до Великої четвірки лейблів звукозапису..

Як пише BBC, угода є одним з найбільших придбань в історії Universal і означає, що компанія буде отримувати весь майбутній дохід від пісень, зокрема той, який нині отримує Ділан як автор пісень. Також компанія отримала контроль над авторськими правами на кожну пісню.

Загалом Universal придбала близько 600 треків, які Ділан встиг записати за 60 років кар'єри. Умови угоди не розголошуються, але припускається, що вона оцінюється в сотні мільйонів доларів.

Раніше роботами Ділана керувала конкурентна для Universal компанія Sony/ATV Music, а також власна команда музиканта, яка працювала всередині цієї студії.

Генеральний директор Universal Люсьєн Грейндж заявив, що вони "з величезною гордістю" взяли Ділана до родини.

"Ні для кого не секрет, що мистецтво написання пісень — фундаментальний ключ до всієї великої музики, і не секрет, що Боб — один з найбільших практиків цього мистецтва. Блискучі та зворушливі, ті, що надихають, красиві, проникливі та провокаційні, його пісні поза часом — незалежно від того, були вони написані понад півстоліття тому чи вчора", — сказав він.

Він додав, що "без перебільшення можна сказати, що його велика робота викликала любов і захоплення мільярдів людей по всьому світу".

"Я не сумніваюся, що через десятиліття, навіть століття, слова і музика Боба Ділана будуть, як і раніше, співати і грати всюди", — додав Грейндж.

Для шанувальників Боба Ділана нічого не змінюється. Його музика, як і раніше, доступна на стрімінгових сайтах і на компакт-дисках, просто дохід від продажу творів музиканта тепер буде отримувати інша компанія. Щоразу коли пісні Ділана транслюють по радіо, беруть до фільму або співають інші артисти, студія буде отримувати гонорар. Вона також зможе вирішувати, в яких фільмах чи телевізійних рекламних роликах можна буде використовувати пісні Ділана в майбутньому.

Натомість Ділан отримує одноразову виплату в розмірі від 200 до 450 мільйонів доларів. Ні Universal, ні команда Ділана не розкривають вартість угоди, але експерти припускають, що сума є саме такою.

Одними з найвідоміших пісень Ділана у світі є The Times They Are A-Changin':

Just Like a Woman:

і Like a Rolling Stone:

Що відомо

  • У 2016 році Боб Ділан отримав Нобелівську премію з літератури за "нові форми поетичного вираження в американській пісенній традиції".
  • Раніше про свою співпрацю з Universal оголосили такі музиканти як Брюс Спрінгстін, Біллі Ейліш, Кендрік Ламар і Пост Малоун.
На початок